© PHOTOPRESS.BE

© PHOTOPRESS.BE

thumbnail:
thumbnail:

Volledig Belgisch podium bij beloften op EK veldrijden

Quinten Hermans heeft zaterdag de Europese titel veroverd op het EK veldrijden voor beloften in Nederland. Hij haalde het voor twee landgenoten: Daan Hoeyberghs en Eli Iserbyt, een volledig Belgisch podium dus in Huijbergen.

vtvn

Veldrijden op Sportwereld.be

Na het succes van Femke Van Den Driessche ging de Belgische selectie bij de mannen beloften gewoon op haar elan door. Quinten Hermans, die vorige week al zijn ambitie uitsprak na zijn zege op de Koppenberg, nam meteen een goede start. Toen ploegmaat Eli Iserbyt een gaatje liet op de loopstrook, muisde de renner van het Young Telenet Fidea Cycling Team er vanonder. "Ik dacht nog dat het te vroeg was", zei hij na afloop, "lange tijd bleef mijn voorsprong hangen op tien seconden. Niet gek veel, ik twijfelde even om de anderen te laten terugkomen. Maar opeens werd de kloof groter. Ik bleef ook constant dezelfde rondetijden neerzetten, dus op het eind begon ik er wel in te geloven. Ik ben heel trots op deze trui en het zal speciaal zijn om er mee rond te rijden."

Achter hem volgde Daan Hoeyberghs die zijn tweede plaats nooit echt bedreigd zag worden. "Quinten was nooit echt ver en ik spaarde me in het begin een beetje", zei hij. "Om dan in één keer het gat te kunnen dichten, maar dat lukte me niet. Ik bleef hangen op zeven seconden, Quinten was sterker. Ik kan leven met deze tweede plaats. Voor het eerst in mijn carrière voelde ik me goed op een kampioenschap en dat doet me plezier."

Eli Iserbyt, vorig jaar Europees kampioen bij de junioren, pakte in zijn eerste jaar bij de beloften een bronzen medaille. "Nochtans had ik niet zo'n goede dag", zei hij. "Lange tijd reed ik in vierde of vijfde positie, maar bij het ingaan van de laatste ronde zag ik dat mijn achterstand niet zo groot was voor een bronzen medaille en besloot ik toch nog eens alles te geven. Goed uiteindelijk voor die derde plek. Ik ben daar tevreden mee."

Geen medaille voor Belgische junioren op EK veldrijden

© BELGA

De Belgische junioren zijn er zaterdag niet in geslaagd om een medaille te grijpen op het EK veldrijden in het Nederlandse Huijbergen. De Nederlander Jens Dekker pakte goud, zilver was voor zijn landgenoot Mitch Groot. De bronzen medaille ging naar de Fransman Thomas Bonnet. Florian Vermeersch was eerste Belg op een vierde plaats.

Veldrijden op Sportwereld.be

Het verwachte duel tussen onze landgenoot Jappe Jaspers en Jens Dekker kwam er dus niet in Huijbergen. Jaspers, vorig jaar nog goed voor een zilveren medaille bij de junioren na Eli Iserbyt, werd opgehouden door een val bij de start en kreeg daarna ook nog af te rekenen met pech. Hij was voortdurend op achtervolgen aangewezen en zou uiteindelijk pas als zestiende finishen.

Vooraan werd niet gewacht en het was met Jens Dekker en Mitch Groot een Nederlands duo dat het commando nam in de eerste ronde. Hun voorsprong werd alleen maar groter. Achter hen probeerden twee Fransen, Crispin en Bonnet, de kloof te dichten, maar zonder resultaat.

Halfweg koers zette Dekker, dit jaar al goed voor zes overwinningen in het veld, zijn landgenoot onder druk en finaal moest Groot zich gewonnen geven. Dekker soleerde naar de zege, Groot greep zilver. In de strijd om de derde plaats kwam nog een derde Nederlander, Thijs Wolsink, sterk opzetten, maar een valpartij in het slot gooide roet in het eten en zo werd Bonnet nog derde.

Drie Belgen haalden de finish niet: Jarne Driesen, Victor Vandebosch en Tijl Pauwels. Die laatste kwam zwaar ten val en onderzoek moet nog uitwijzen welke blessure hij overhoudt aan zijn valpartij.

Ontgoocheling bij Belgen

Topfavoriet Jappe Jaspers was ontgoocheld met zijn zestiende plaats van zaterdagmiddag bij de junioren op het EK in het Nederlandse Huijbergen. De renner kwam nooit in de wedstrijd voor door pech.

Het kwam niet tot een duel tussen Jappe Jaspers en de Nederlander Jens Dekker in Huijbergen. Onze landgenoot kampte met materiaalpech. “Hij had problemen met een kamwiel”, klonk het na afloop in het Belgische kamp. “Daardoor kon hij nooit in zijn ritme komen en draaide zijn wedstrijd al van bij de start in de soep.”

De ontgoocheling was groot bij de crosser van het Enertherm-BKCP team. Een groot contrast met de vreugde bij de nieuwe Europese kampioen. “Ik ben intussen wel gewend om de favorietenrol te dragen”, zei Dekker. “Ik heb dit EK benaderd zoals ik dat altijd doe. Ik was een van de grote favorieten, maar het blijft toch een kampioenschap. Kijk naar Jappe. Ook hij is in vorm, maar wordt uitgeschakeld door pech. Ik ben uiteraard enorm blij met deze titel.”

Goud en zilver voor Nederland met een tweede plaats voor Mitch Groot. “Dit is mijn eerste podium van het seizoen en dat meteen op een EK”, aldus de crosser uit Brunssum. “Van bij de start vloog ik er meteen in. Dat was het plan. Ik wilde druk zetten op de rest. Maar Jens was vandaag gewoon te sterk. Ik heb me gefocust op de tweede plaats en dat is goed afgelopen.”

Femke Van Den Driessche pakt goud bij beloften

© PHOTOPRESS.BE

Belofte Femke Van Den Driessche heeft België zaterdagmiddag de eerste gouden medaille bezorgd op het EK veldrijden in het Nederlandse Huijbergen. De renster van Kleur op Maat-NoDrugs soleerde naar de zege voor de Nederlandse Maud Kaptheijns en de Italiaanse Alice Maria Arzuffi.

Veldrijden op Sportwereld.be

Van Den Driessche nam meteen bij de start de wedstrijd in handen. De renster uit Aalst toonde vorige week op de Koppenberg met haar tweede plaats bij de vrouwen elite al dat ze in goede doen is en wilde die vorm verzilveren in Huijbergen. De Nederlandse Maud Kaptheijns, renster bij het team van Geert Wellens, bleek evenwel een taaie klant en maakte iets voorbij halfweg cross opnieuw de aansluiting vooraan.

Het duo telde een kleine halve minuut voorsprong op de Italiaanse Alice Maria Arzuffi. In de voorlaatste ronde maakte Van Den Driessche evenwel het verschil in de loopstrook door het zand. “Iedere keer moest ik daar een gaatje laten”, aldus Kaptheijns na afloop. “Ze ging daar gewoon sneller dan ik. Op het eind had ik het ook veel te warm en zat ik stikkapot. Ik kon het gaatje niet meer dichten. Daar moest ik haar laten rijden.”

Van Den Driessche zag niet om en soleerde naar de zege. Aan de finish telde ze 36 seconden voorsprong op de Nederlandse die kon leven met haar zilveren medaille. “Een gouden ‘plak’ had ik helemaal niet verwacht”, sprak een dolgelukkige Van Den Driessche na afloop. “Ik was de voorbije weken goed op dreef, maar ik wist niet hoe ik hier voor de dag zou komen. Een EK is toch helemaal iets anders dan de andere wedstrijden waar je niet tegen alle Europese concurrenten kampt. Maud gaf niet snel af, maar ik wist dat ik iets sterker was in die loopstrook en maakte daar het verschil. Ik ben hier heel gelukkig mee. Vieren? Dat doen we zo meteen, maar niet te lang”, lachte ze nog. “Zondag wacht in Ruddervoorde alweer een nieuwe wedstrijd.”