Parket onderzoekt kerosinelek in NAVO-pijpleiding

Het parket voert een onderzoek naar een kerosinelek dat vrijdag ontdekt werd in een NAVO-pijpleiding in het Oost-Vlaamse De Pinte. Dat meldt de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen. Het is niet duidelijk hoe groot de vervuiling is in een beek en of het om kwaad opzet gaat.

De brandstof werd vrijdag ontdekt in een beek langs de Deurlestraat op de grens van De Pinte en Nazareth. Het ging om een lek in een pijpleiding van het Central Europe Pipeline System (CEPS) van de NAVO, waardoor vooral kerosine naar militaire bases en luchthavens getransporteerd wordt.

Wanneer het lek ontstond is nog niet duidelijk, maar buurtbewoners zouden al enkele dagen geklaagd hebben over geurhinder. De brandweer, de Civiele Bescherming en de Belgian Pipeline Organisation, die deel uitmaakt van CEPS, zijn ter plaatse voor herstelling en opkuis. Het parket onderzoekt de zaak, maar wil in het belang van het onderzoek niet meer informatie geven.

De leiding zit 1 tot 2 meter onder het maaiveld, zegt burgemeester Hilde Claeys van De Pinte. “Het lek moet al gedurende lange tijd aangezwollen zijn, want buurtbewoners hebben meer dan een week geleden geurhinder gemeld. De NAVO is toen ter plaatse gekomen, maar er werd gedacht dat de geur van een ongeval op de E17 kwam. De Civiele Bescherming zal zaterdag de zones verder indammen, zodat de verontreiniging zich niet kan doorzetten naar andere gebieden. Vanaf de E17 zullen de grachten met grote pompen geruimd worden. Uit stalen zal moeten blijken hoe erg de grond verontreinigd is. We weten niet hoeveel kerosine gelekt is, maar het is een gebied van een kilometer gracht dat afgesloten wordt.”

Netwerk van 800 kilometer

De pijpleiding maakt deel uit van een netwerk van ongeveer 800 kilometer in België dat vooral kerosine transporteert tussen België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland. “Een incident op onze leiding is zeldzaam, maar het belangrijkste gevaar is dat een aannemer met een graafmachine een lek maakt. Het politieonderzoek is gaande en in dit geval kunnen we nog geen uitsluitsel geven. Op het eerste gezicht is er echter geen technische oorzaak”, zo werd vernomen bij de adjunct-directeur van de Belgian Pipeline Organisation (BPO).

Zaterdag wordt het vervuilde water weggepompt, plant de BPO. “In tweede instantie wordt de vervuiling van de bodem nagegaan. Maandag worden stalen geanalyseerd en dan zullen we zien hoe groot de besmette zone is. Er zal een saneringsplan voorgesteld worden en de vervuilde grond moet afgegraven worden, maar dat kan enkele weken duren. Het is onduidelijk hoeveel liter kerosine er weggevloeid is. Het is wel zo dat het lek zo klein was dat ons geautomatiseerd detectiesysteem het niet waargenomen heeft”, zegt de adjunct-directeur.

.