© Shutterstock

Rechtstaan kan kans op overgewicht verminderen

Wie gedurende de dag gemiddeld zes uur recht staat, heeft tot 32% minder kans op overgewicht. Dat heeft een Amerikaanse studie uitgewezen. Hoe langer je dit vervolgens per dag aanhoudt, hoe meer het risico op overgewicht verder afneemt.

VVA

Een studie, die in het medische tijdschrift Mayo Clinic Proceedings gepubliceerd werd, heeft aangetoond dat personen die gemiddeld zes uur per dag rechtstaan tot 32% minder kans maken op overgewicht. Bij mannen die de helft van de dag recht stonden, daalde de kans op overgewicht met 59%, bij vrouwen met 47%.

De onderzoekers analyseerden hiervoor de gegevens van 7000 patiënten van de Cooper Clinic in Texas. Ze onderzochten hun risico op overgewicht en de tijd die ze per dag rechtstaan, rekening houdend met de body mass index, het vetpercentage en tailleomtrek.

De onderzoekers zelf geven echter wel aan dat de resultaten van hun onderzoek een aantal vragen oproepen. De studie werd immers slechts over een beperkte periode uitgevoerd, waardoor de vraag rijst of rechtstaan al dan niet automatisch leidt tot minder overgewicht of rechtevenredig aangeeft dat mensen met overgewicht nu eenmaal minder rechtstaan.

Niet te missen