© ToroRosso

Nederland droomt opnieuw van een eigen F1-race

In Zandvoort is de eerste stap gezet om in de toekomst de Formule 1 terug naar Nederland te krijgen.

F1journaal.be

De partij VVD heeft tijdens een gemeenteraad van Zandvoort een motie ingediend om te onderzoeken of het haalbaar is om op het Circuit Park Zandvoort opnieuw F1-races te organiseren. Die werd unaniem aangenomen, waarmee een eerste stap lijkt te zijn gezet om te proberen de Formule 1 terug naar Nederland te halen.

"Iedereen is er enthousiast over, ook de wethouder. Ik denk dat we het gezamenlijk moeten aanpakken. Overheden en het bedrijfsleven in de regio", zegt VVD-fractievoorzitter Jerry Kramer tegenover NU.nl. "Het is een historisch circuit, het zou toch mooi zijn als we weer op de kalender kunnen komen."

Een F1-race organiseren kost echter enorm veel geld. Dat beseft ook Kramer.

"Ik realiseer me dat het tientallen miljoenen euro's kost om de Formule 1 terug te halen, maar we moeten zeker de mogelijkheden onderzoeken.''

Naast de gemeenteraad is uiteraard ook het Circuit Park Zandvoort enthousiast over het onderzoek of een F1-race in Zandvoort organiseren opnieuw mogelijk is.

"Er is veel geld mee gemoeid, maar dit is een eerste stap", zei Eric Weijers, de directeur van het circuit Park Zandvoort tegenover NU.nl.

Onder meer het succes van Max Verstappen en de succesvolle terugkeer van Mexico op de F1-kalender liggen aan de basis van het idee om na te gaan of Nederland opnieuw haar eigen F1-race kan organiseren. Onze noorderburen moeten echter niet hopen dat een F1-race er zeer snel zal komen. Aan een mogelijke organisatie gaan heel wat onderzoeken, investeringen en onderhandelingen vooraf. En dan nog is het geen zekerheid dat de Formule 1 terugkeert naar Nederland.

"Mocht het tot een concreet plan komen dan zal dat nog even duren. Misschien in 2019 of 2020," aldus Weijers. "Simpel gezegd moeten er drie dingen gebeuren. De infrastructuur moet verbeterd worden, het circuit moet worden opgeknapt en aan de financiële eisen van de Formule 1-organisatie moet worden voldaan. En als we dat doen dan krijgen we weer een Grand Prix in Nederland."

De laatste F1-race in Nederland vond eveneens plaats op het Circuit van Zandvoort en werd in 1985 gewonnen door Niki Lauda.

Meer F1-nieuws op F1journaal.be: