VIDEO. Wolven hebben schrik van Pyrenese berghonden

Maar liefst 27 schapen verloor herder Frank Neumann in het Duitse Spreetal bij één enkele aanval van wolven in 2002. Toen was de maat vol en schafte hij zijn eerste Pyrenese berghond aan. “Sindsdien kan ik weer op beide oren slapen”, zegt hij.

Joos Meesters/Tom Palmaers

Sinds 1998 werd de kudde van Frank Neumann geregeld aangevallen. Maar nooit waren er zoveel slachtoffers als bij het bloedbad in 2002. Een jaar later schakelde hij Anton in, zijn eerste herdenschutzehund. Anton is onlangs overleden, maar vier van zijn nakomelingen hebben zijn taak overgenomen om de zevenhonderd schapen van Neumann te beschermen. En dat doen ze met overgave. Wanneer we de kudde naderen, beginnen ze luid te blaffen.

“Ze worden tussen de schapen geboren en blijven er hun hele leven”, zegt Neumann. “Ze zijn dag en nacht bij de kudde. De schapen vertrouwen hen zozeer dat ze zelfs bij het lammeren aanwezig mogen zijn.”

Het lijken grote knuffelberen, maar Neumann waarschuwt om niet te dicht bij de kudde te komen, want zijn bewakers zouden wel eens agressief uit de hoek kunnen komen. “Ze gaan wolven in de eerste plaats proberen af te schrikken met hun geblaf, maar als ze binnen de omheining komen, komt het tot een confrontatie.” En dan kan het wel eens fataal aflopen. Niet zonder trots vertelt hij over een roekeloze wolf die het leven liet bij een confrontatie met Anton. “Ook dat is de natuur. Net zoals wolven die mijn schapen aanvallen.”

Onze reporters gingen wolven spotten in Duitsland. Lees de volledige reportage dit weekend in HBVLPlus.