© AFP

Ex-atleet Pistorius riskeert in beroep langere gevangenisstraf

Voor de voormalige atleet Oscar Pistorius zijn bange weken aangebroken. Het Openbaar Ministerie vordert in beroep een opmerkelijk langere gevangenisstraf. De rechters zijn zich bewust van de kritiek op het relatief milde oordeel van eerste aanleg.

De voormalige topatleet Oscar Pistorius vuurde viermaal met groot kaliber door de toiletdeur. Die dodelijke schoten op zijn toenmalige vriendin kunnen de nu 28-jarige ‘Bladerunner’ een duidelijk langere celstraf kosten. Twee rechters van het hof van beroep zegden dinsdag dat bij het geding in eerste aanleg geen rekening werd gehouden met belangrijke bewijzen. Pistorius heeft de dood van een mens op zijn geweten. “Het zou een wonder zijn, moest iemand die schoten in het nauwe toilet sowieso overleefd hebben”, zei rechter Eric Leach.

Openbaar aanklager Gerrie Nel vorderde in de beroepsprocedure in de Zuid-Afrikaanse stad Bloemfontein een veroordeling wegens doodslag tot minstens 15 jaar cel. Pistorius werd vorig jaar na de schoten op Reeva Steenkamp wegens doodslag door schuld tot vijf jaar veroordeeld. De onder zijn knieën geamputeerde vroegere hardloper was dinsdag niet aanwezig op de zitting.

De vijf rechters hoorden dinsdag geen nieuwe getuigen. De rechtbank onderzoekt enkel documenten uit eerste aanleg. Openbaar Ministerie en verdediging namen stelling en werden door de rechters bevraagd. Een vonnis wordt mogelijk al over enkele dagen en ten laatste in de komende weken verwacht.

Openbaar aanklager Nel zei dat in het geding in eerste instantie vele bewijzen werden genegeerd. Die maken “de versie van de beklaagde onmogelijk”, benadrukte Nel. De verdediging wees de opmerking van het OM van de hand. De advocaten willen de veroordeling van eerste instantie handhaven.

Pistorius had zijn vriendin Reeva Steenkamp op Valentijnsdag 2013 in zijn huis met vier schoten gedood. Voor de rechtbank beweerde hij dat hij een inbreker achter de toiletdeur had vermoed. Pistorius werd vorige maand na een jaar cel onder huisarrest geplaatst. De rest van zijn straf moet hij nu onder voorwaarden uitzitten in de villa van zijn oom Arnold in Waterkloof, de diplomatieke wijk van Pretoria.

Reeva’s moeder June Steenkamp nam dinsdag als toeschouwer deel aan de zitting in beroep. De familie Steenkamp vond de verwijzing van Pistorius naar huisarrest te vroeg. Indien het Openbaar Ministerie in Bloemfontein succes boekt en Pistorius tot een langere gevangenisstraf wordt veroordeeld, moet hij naar de gevangenis Kgosi Mampuru II in Prestoria terugkeren.

De veroordeling tot slechts vijf jaar had in Zuid-Afrika voor heel wat misnoegen gezorgd. Vele Zuid-Afrikanen zagen in het relatief milde oordeel -voor vele roofovervallen gelden celstraffen tot 15 jaar- een voorkeursbehandeling voor de welstellende blanke atleet.

Door een gendefect als kind werden bij Pistorius beide onderbenen geamputeerd. Als hardloper raakte hij echter wereldwijd bekend, toen hij met zijn J-vormige high tech-prothesen uit elastische koolstof bij de Paralympics records verbeterde. In 2012 startte Pistorius als eerste aan de benen geamputeerde sportman op de Olympische Spelen. Hij werd achtste in de estafette over de 4 x 400 meter en haalde het individueel tot de halve finales van de 400 meter. Op de Paralympics veroverde hij twee keer goud. De atleet groeide in Zuid-Afrika al snel uit tot een nationale held. Door zijn relatie met het opkomende model Steenkamp verscheen hij ook vaak in de lokale boulevardpers. De dodelijke schoten maakten een eind aan zijn carrière.

Meer over Oscar Pistorius