© Reuters

Bevestigd: "Vliegtuig crashte niet door menselijke of technische fouten"

De vliegtuigcrash met de Russische Airbus zaterdagochtend is niet veroorzaakt door een "menselijke of technische fout". Dat meldt de Russische luchtvaartmaatschappij Kogalymavia maandagmorgen. Enkel een "mechanische fout van buitenaf" kan aan de basis van de crash liggen.

nadb

De Airbus A-321 van de Russische luchtvaartmaatschappij Kogalymavia stortte zaterdagochtend neer in de Sinaï-woestijn in Egypte. Alle 224 inzittenden kwamen daarbij om het leven. Volgens experts brak het toestel in volle vlucht in twee stukken.

"Geen technische of menselijke fout"

Wat de crash precies veroorzaakt heeft, is nog onduidelijk. Meteen na het ongeval ontstonden er verschillende denkpistes. Zo werd in eerste instantie gedacht aan menselijke of technische fouten.

Volgens Aleksandr Smirnov, functionaris van de luchtvaartmaatschappij, bestaat er geen enkele combinatie van technische gebreken die tot een breuk van een vliegtuig in volle vlucht kan leiden. Kogalymavia meldt bovendien dat beide motoren van het vliegtuig op 26 oktober nog gecontroleerd werden in Moskou. Daarbij werden geen technische defecten of onregelmatigheden ontdekt.

Ook menselijk falen wordt uitgesloten. De crew had de afgelopen vijf vluchten geen meldingen gedaan dat het vliegtuig in een slechte staat verkeerd zou hebben. Het personeel zond bovendien ook geen enkel signaal uit en ondernam geen poging om met de vluchtleiding in contact te komen. Het vliegtuig was bij het dalen ook "volkomen oncontroleerbaar". Het daalde niet, het stortte neer, aldus Smirnov.

"Externe factor"

Kort na de crash eiste de Egyptische afdeling van ISIS de verantwoordelijkheid op voor het neerhalen van het vliegtuig. Volgens hen werd het toestel neergeschoten met een raket. Een tweede nog openstaande theorie is dat er een bom aan boord was.

Die denkpistes worden nu steeds geloofwaardiger. Volgens de luchtvaartmaatschappij heeft een "mechanische impact van buitenaf" de crash veroorzaakt.

Toen een journalist een woordvoerder van het Kremlin vroeg of die een terroristische daad kon uitsluiten, zei die dat "geen enkele versie onmogelijk is."