Prachtig weer speelt openingsweekend Boekenbeurs een beetje parten

Print
Prachtig weer speelt openingsweekend Boekenbeurs een beetje parten

Julie Kagawa signeert. Foto: JVDP

Kiel -

Het openingsweekend van de Antwerpse Boekenbeurs heeft voorlopig zo’n 20.000 bezoekers aangetrokken. “Iets minder dan verwacht, grotendeels te wijten aan het goede weer”, klinkt het. Wel valt het organisatie Boek.be op dat er ‘big spenders’ rondlopen, met grote uitgaven binnen individuele stands. De Dikke Van Dale blijkt ook populair, ondanks het gewicht.

“Alle boeken met activiteiten errond zijn echt wel een succes”, zegt Jef Maes, adjunct-directeur van Boek.be. “Uitschieter is Jani Kazaltsis. Hij had de grootste rij voor zich. Ook voor Pascal Naessens, Pieter Aspe, Ish Ait Hamou en Saskia De Coster was heel wat interesse.”

Het centrale thema, literatuur voor kinderen en andere jongeren, scoorde volgens de organisatie ook sterk, met aandacht voor auteurs als Marc De Bel en schrijvers van boeken voor jongvolwassenen. Maes spreekt ook van een “revival” voor Jommeke, die dit jaar zijn zestigste verjaardag viert.

Kookboeken

De interesse voor kookboeken lijkt te veranderen. “Het gaat minder om de grote televisiekoks, maar de trend gaat meer uit naar lekker, gezond en gemakkelijk koken, zoals bijvoorbeeld sapjes”, stelt Maes. Volgens hem was het ook druk op een binnenplein met daarop kwaliteitseetkramen.

Het goede weer temperde het aantal bezoekers, maar blijkbaar niet de uitgaven. “Na rondvraag bij verschillende standhouders blijkt dat er heel wat ‘big spenders’ rond te lopen. Het valt op dat mensen gemakkelijk 80 tot 100 euro per stand uitgeven, wat enorm veel is”, klinkt het nog.

Nog opvallend is de verkoop van de recentste editie van de Dikke Van Dale, die het goed zou doen. “De Dikke Van Dale weegt 6,4 kilogram, maar blijkbaar komen heel wat mensen langs en halen ze tegen het einde hun exemplaar af om het dan mee naar de wagen te zeulen. Er is wel een aangepaste verpakking voorzien”, aldus nog Maes.