'De Wereld Draait Door' over Hasseltse jonge schrijfster: "Wat een geweldig ZKV'tje!"

Print
De Hasseltse beginnende schrijfster Leen Raats wist niet goed wat ze hoorde toen ze werd bejubeld in een interview met de bekende kortschrijver A.L. Snijders op de bekende Nederlandse talkshow ‘De Wereld draait door’.

“Geweldig ZKV’tje van Leen Raats,” riep de talkshowpresentator Matthijs van Nieuwkerk uit. Een ZKV is een Nederlandse uitdrukking voor Zeer Kort Verhaal. En A.L. Snijders, het pseudoniem voor Peter Cornelis Müller, is de Nederlandse uitvinder van dat ZKV.

“Een jaar geleden heb ik een verhaal geschreven voor de A.L. Snijders-Prijs, dat is een Nederlandse kortverhalenwedstrijd. Voor die zeer korte verhalen mocht je maar 220 woorden gebruiken," zegt Leen Raats (31), een freelance schrijfster met Antwerpse roots die al vijf jaar in Hasselt woont. "Ik belandde toen in de shortlist.”

De stichting 'Nederland leest' brengt ieder jaar een gratis herdruk op de markt van een literair meesterwerk. A.L. Snijders kreeg de opdracht om dit jaar, vanwege het tienjarig jubileum, kortverhalen te verzamelen voor een bundel 'Korte Verhalen' en selecteerde ook het verhaal van Leen Raats. “Begin november wordt die verhalenbundel gratis verspreid in Nederland op 450.000 exemplaren via scholen en bibliotheken.”

Alsof dat nog niet genoeg was, dropten Snijders en Matthijs van Nieuwkerk de naam van Raats woensdag in de veel bekeken Nederlandse show ‘De Wereld Draait Door’. Lees het kortverhaal van Leen Raats via haar website. U ziet het fragment hier beneden vanaf 7'20''.

Lees morgen meer in Het Belang van Limburg: "Ik sta samen in die bundel met Louis Paul Boon en Hugo Claus".