© AFP

VS strijdt ook “op de grond” tegen IS

De Verenigde Staten hebben voor een nieuwe koers in de strijd tegen terreurmilitie IS in Irak en Syrië gekozen. Nu wordt plots over de inzet van grondtroepen gesproken. Minister van Defensie Ashton Carter verklaarde voor de Senaatscommissie dat hij naast nog meer luchtaanvallen, bereid is om “beperkte gewapende krachten op de grond in te zetten”.

mtm

De VS zullen er volgens hem niet voor terugdeinzen om hun partners in de strijd tegen IS te steunen, of om zelf missies uit de voeren, “via luchtaanvallen of via directe acties op de grond”.

Volgens Amerikaanse media verwijst de Amerikaanse minister van Defensie daarmee naar operaties zoals die van vorige week in het noorden van Irak, waarbij Amerikaanse special forces samen met Koerdische strijdkrachten gijzelaars hebben bevrijd.

Iran mee aan tafel?

Ook ten opzichte van Iran hebben de VS hun positie gewijzigd. Dat land zou nu plots toch welkom zijn aan de onderhandelingstafel voor een oplossing rond het Syrische conflict. Of Iran een vertegenwoordiger zal sturen naar Wenen, is nog niet bekend.

“Rekening houdend met verschillende multilaterale opstellingen en de juiste sleutelpartners, verwachten we in dit geval dat Iran zal uitgenodigd worden om deel te nemen”, verklaarde woordvoerder John Kirby in Washington.

Iran is een belangrijke steunpilaar voor het regime van president Bashar al-Assad in Syrië. Die vecht al vier jaar een burgeroorlog uit met rebellen van onder meer IS. Bij het conflict zijn naar schatting al 250.000 Syriërs omgekomen en de helft van de bevolking sloeg op de vlucht voor het geweld. Ook Rusland is een bondgenoot van Assad, terwijl de VS en de internationale coalitie bepaalde rebellengroepen steunen in hun strijd tegen Assad.

Of Iran ook effectief present zal zijn, hangt volgens de VS af van de Iraanse leiders zelf. Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry komt vrijdag zeker naar Wenen. Zijn gesprekspartners zijn nog niet bevestigd.