thumbnail: null
thumbnail: null

Zoveel stroom verbruikt een gemiddeld gezin in Limburg

Sinds 2008 is het gemiddelde stroomverbruik per gezin in Limburg gedaald met liefst 19 procent. Energiebesparing en zonnepanelen zijn de belangrijkste redenen. Binnen Limburg zijn er echter grote verschillen. Zo verbruiken de Genkse gezinnen gemiddeld 40 procent meer stroom dan de Hasseltse. In Ham zijn ze het zuinigste met energie.

Guy THUWIS

Gezinnen willen hun elektriciteitsverbruik uiteraard zo laag mogelijk houden, zeker nu de netvergoedingen in versneld tempo verhoogd zijn. In 2008 verbruikte een Limburgs huishouden gemiddeld 4.525 kilowattuur (kWh) per jaar. In 2014 is dat gemiddelde gezakt tot 3.675 kWh. Zo blijkt uit cijfers die Infrax ter beschikking stelt van de Limburgse burgemeesters in het kader van de burgemeestersconvenanten voor energiebesparing.

“De daling van het stroomverbruik van de gezinnen heeft te maken met acties voor rationeel energieverbruik en met de installatie van zonnepanelen”, bevestigt Jos Liebens , woordvoerder van Infrax. Het dalende stroomverbruik is een van de redenen waarom Infrax pleit voor de invoering van een capaciteitstarief. “Als je de netkosten verdeelt over de vervoerde kilowattuur, zoals nu het geval is, en er wordt alsmaar minder stroom vervoerd, dan zal de kostprijs omhoog moeten. Daarom streven we naar een tarief op basis van het vermogen, een soort vaste vergoeding.”

Lees het volledige artikel vandaag in uw krant.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio