FOTO. Kerk Lommel Centrum met 1,8 miljoen euro volledig gerestaureerd

Print
Lommel -

De Sint-Pietersbandenkerk in het stadscentrum van Lommel is volledig gerestaureerd. Dit weekend opent de kerk voor het grote publiek, die dan het eindresultaat van een restauratie die in totaal 1,8 miljoen euro kostte kan bewonderen.

Van die 1,8 miljoen euro was 80% voor de rekening van de Vlaamse overheid, 16% werd betaald door het stadsbestuur en nog eens 4% door de Kerkfabriek. Met het geld werden de muurschilderingen, aangebracht door Adolphe Tassin in 1914 opnieuw tot leven gewekt. Ze waren in de jaren ’40 en ’70 overschilderd om de kosten te besparen, maar zijn nu 100 jaar later dus terug te bewonderen. Vooral de 18 engelen in de middenbeuk, de kleurrijke kapitelen op de halfzuilen, het bladgoud op de muren en de sterrenhemel in het hoogkoor zijn impressionant, zo meldt het stadsbestuur van Lommel zelf.

De Sint-Pietersbandenkerk werd in 1900 gebouwd. Van 1903 tot 1911 werkte Gust Landon aan de glasramen, waarna Tassin de verfborstel in de hand nam en muurschilderingen in harmonie met de kleuren van de glasramen aanbracht.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio