Psychiatrisch Centrum Rekem gaat fiks besparen

Print
Psychiatrisch Centrum Rekem gaat fiks besparen

Foto: JEFFREY GAENS

Lanaken -

Het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum (OPZC) in Rekem gaat de komende negen jaar zowat 30 procent besparen op de huidige energiefactuur. Het heeft daarvoor maandag een energieprestatiecontract (“EPC”) ondertekend met Cofely Services, dat deel uitmaakt van energiereus Engie. Bedoeling van zo’n contract is dat een investering in energie-efficiëntie zich terugbetaalt door de lagere energieprijs en dat het de leverancier is die alles financiert.

Het Limburgse zorgcentrum beslaat een domein van 5,5 hectare. Het wordt verwarmd door één centrale stookplaats via een ondergronds buizenstelsel. De jaarlijkse energiefactuur van het OPZC beloopt ongeveer 650.000 euro zonder btw. Om het verouderde warmtenet aan te pakken, beschikte het centrum evenwel niet over voldoende middelen, legde voorzitter Erwin Vermeulen uit in de marge van de ondertekening.

Het zorgcentrum was dan ook zeer geïnteresseerd in de voorzet van het Vlaams Energiebedrijf om, als eerste in de Vlaamse openbare sector, via een EPC aan de slag te gaan. Gevolg is dat Cofely Services binnenkort aan de slag gaat met een aantal investeringen op het domein. Het bedrijf doet die investeringen zelf, garandeert een jaarlijkse verlaging van de energiefactuur en wordt betaald met een deel van de energiebesparing.

Concreet ondertekenden het OPZC en Cofely Services een contract van negen jaar. Gedurende die periode wordt een verlaging gegarandeerd van 30 procent op de huidige energiefactuur, ofwel 194.524 euro. Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld), die eveneens present tekende op de ondertekening, verwacht dat de werkelijke besparing wellicht een stuk hoger zal liggen.

De vernieuwing van de stookplaats zal ongeveer 717.500 euro kosten. De afbetaling aan Cofely Services bedraagt jaarlijks 130.124 euro, waardoor het zorgcentrum na het eerste jaar afbetalen 64.400 euro zal overhouden op de investering, zonder 1 euro zelf te investeren. Bedoeling is ook dat er meetapparatuur wordt geïnstalleerd, zodat onlogische pieken in het verbruik onmiddellijk worden gedetecteerd.

“Met het eerste project uit de startblokken, is het Vlaams Energiebedrijf klaar voor een intelligente kopie naar andere publieke diensten”, blikte voorzitter Bart Huybrechts vooruit. Minister Turtelboom gelooft dat dit de manier van werken met energiebesparingsbedrijven (“ESCO”) van de toekomst is. Ze wil daarom met haar collega Philippe Muyters werk maken van een fonds om ESCO ook bij kmo’s ingang te laten vinden. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen hoopt dat ook de rest van de zorgsector het voorbeeld van Rekem volgt.

(belga)

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio