© BELGA

Politie speelt namen van stakers op E40 door aan gerecht

De politie heeft aan het gerecht meerdere namen doorgespeeld van stakers die maandag in Herstal de snelweg afsloten. Ze riskeren tien jaar cel voor het kwaadwillig belemmeren van het verkeer, zo staat zaterdag Het Laatste Nieuws en De Morgen.

“De politie is erin geslaagd meerdere namen te plakken op de stakers die maandag de E40 in Herstal voor uren lam legden”, zegt Michaël Jonniaux, directeur van de federale wegpolitie. “We hebben processen-verbaal opgesteld. Het dossier is nu onderweg naar het parket van Luik. Dat zal moeten beslissen of het de stakers al dan niet naar de rechter sleept.”

Boetes tot 6.000 euro

“Betogingen en manifestaties op de snelweg zijn bij wet verboden”, verduidelijkt Jonniaux. “Het strafwetboek spreekt van het kwaadwillig belemmeren van het verkeer. Er staan daar gevangenisstraffen op tot 10 jaar. En geldboetes tot 6.000 euro.”

De namen van de geïdentificeerde stakers belanden zo goed als zeker ook in het onderzoek van het Luikse parket naar de dood van de Deense toeriste. Deze 74-jarige vrouw stierf maandag in het ziekenhuis nadat de opgeroepen chirurg 45 minuten verloor in de wegblokkade. Het ziekenhuis had daarop een klacht ingediend.