VLAMM! kost 5,5 miljoen euro en moet openen op 11 november 2018

Militair museum in Leopoldsburg mikt op 100.000 bezoekers per jaar

Print

Zo moet het VLAMM! in Leopoldsburg er bij de opening op Wapenstilstand 2018 uitzien, met links het hoofdgebouw van kwartier IJzer. Foto: HBVL

Leopoldsburg -

Op 11 november 2018, exact honderd jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog, moet in Leopoldsburg een gloednieuw militair museum voor heel Vlaanderen de deuren openen. Het Vlaams Militair Museum, kortweg VLAMM!, mikt op 100.000 bezoekers per jaar en heeft een prijskaartje van 5,5 miljoen euro. Om dat te kunnen financieren heeft de stad nu een subsidie van 3 miljoen euro gevraagd aan Toerisme Vlaanderen. In mei volgend jaar moet duidelijk worden of dat geld er komt. “We hebben er vertrouwen in dat we een heel goede kans maken want dit is een zeer sterk concept”, zegt schepen van Cultuur en Toerisme Marleen Kauffmann (CD&V).

Nu is het nog stil in het kwartier IJzer in Leopoldsburg, maar over goed drie jaar moet in de voormalige kazerne van de Jagers te Paard een gloednieuw museum de deuren openen. Op een oppervlakte van zo’n 3.000 m², verspreid over drie verdiepingen, wordt niet alleen de recente militaire geschiedenis uit de doeken gedaan. Aan de hand van persoonlijke verhalen van soldaten worden de bezoekers ook persoonlijk betrokken bij de geschiedenis.

Het museum belooft ook uitdrukkelijk om moeilijke thema’s, nationaal en internationaal, niet uit de weg te gaan. Zo wil het VLAMM! ook een platform bieden voor debat tussen beleidsmakers, journalisten en academici.

Lees het volledige artikel vandaag in uw krant.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio