Tweestrijd Clinton-Sanders tijdens eerste Democratisch tv-debat

Print

De vijf Democratische presidentskandidaten zijn dinsdagavond (lokale tijd) in Las Vegas voor het eerst met elkaar in debat gegaan. Het CNN-debat draaide zoals verwacht uit op een tweestrijd tussen gewezen minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en de zelfverklaarde socialistische senator Bernie Sanders.

Clinton en Sanders deelden tijdens het debat regelmatig prikken uit naar elkaar. Maar in tegenstelling tot bij de Republikeinse debatten, bleven persoonlijke aanvallen uit.

De voormalige First Lady beschuldigde Sanders ervan te soft te zijn in het debat over een strengere wapenwet. Ze wierp zichzelf daarbij op als een grote tegenstander van de wapenlobby. “Dit sleept al te lang aan. Het wordt tijd dat dit land het hoofd biedt aan het NRA, het belangrijkste lobbyorgaan van de wapenindustrie”, zo verklaarde Clinton.

De 74-jarige Sanders trok dan weer ten strijde tegen de excessen van Wall Street en “het financieel bedorven kiessysteem dat de democratie verzwakt” in de VS. “Het Congres controleert Wall Street niet meer, het is Wall Street dat het Congres controleert”, zo liet hij optekenen.

Sanders weigerde evenwel in te gaan op het e-mailschandaal dat Clinton schade had berokkend. “De Amerikanen zijn de berichten over je verdomde e-mails spuugzat”, zo verklaarde hij. “Laten we het hebben over de echte problemen waarmee ons land te maken krijgt.”

Naast Sanders en Clinton namen ook de drie andere Democratische kandidaten - Martin O’Malley, Jim Webb, Lincoln Chafee - deel aan het debat, maar zij konden nauwelijks de aandacht naar zich toetrekken.

Ook vicepresident Joe Biden was door CNN uitgenodigd voor het debat, maar hij besloot daar niet op in te gaan. Biden overweegt al enige tijd om in de presidentsrace te stappen, maar heeft nog altijd geen definitieve beslissing genomen.

Lees meer over de Amerikaanse presidentsverkiezingen