Silke (21) gaat tien dagen als moslima door het leven: 'Driekwart van mijn vrienden kwijt'

Mijn vriendenkring is voor driekwart uitgedund, maar wie zijn overgebleven, zijn wel echte vrienden die beseffen dat je als persoon niet alleen wordt gedefinieerd door je religie”, zegt Silke Raats. Als experiment heeft ze tien dagen een hoofddoek gedragen.

Karin Vanheusden

Silke Raats uit Wilrijk is een 21-jarige studente farmaceutische laboratoriumtechnologie aan de Karel de Grote Hogeschool in Hoboken. Elke vrijdag geeft ze in een jeugdcentrum als vrijwilliger huiswerkbegeleiding aan kinderen van Turkse afkomst. “De voorbije maanden ben ik ook enkele keren naar het Maximiliaanpark in Brussel getrokken om mee te helpen met de opvang van de vluchtelingen. Van mijn vrienden en medestudenten kreeg ik daar nogal kortzichtige reacties op. Ze begrepen niet dat ik tijd wilde spenderen aan die vluchtelingen die allemaal gevaarlijke Syriëstrijders zouden zijn. Omdat ik ook vanuit andere ervaringen de indruk kreeg dat we in een wij-zij-samenleving leven, wilde ik iets ondernemen dat mensen de ogen zou openen. Ik wilde mijn omgeving doen inzien dat de islam níét gelijkstaat aan radicale ideeën of gaan vechten in Syrië.”

Heftig

“Mijn plan was een maand lang als moslima met hoofddoek door het leven te gaan en hiervan een filmpje te maken. Omdat de reacties in de eerste dagen zo heftig en negatief waren, heb ik het experiment na tien dagen stopgezet.”

Lees het volledige verhaal vandaag in uw krant.