Zo neem je de perfecte penalty, Anderlecht!

Print
Zo neem je de perfecte penalty, Anderlecht!

Foto: Youtube

Bestaat er zoiets als de perfecte penalty? Volgens dokter Ken Bray van de universiteit van Bath in ieder geval wel. Hij deed een onderzoek naar de perfecte penalty en zijn conclusie is glashelder: "Gok nooit met een penalty. Hou rekening met drie belangrijke principes." En dit zijn ze.

1. Kies de juiste speler om de penalty te trappen

"De coach moet beslissen wie de penalty neemt en niet de spelers zelf.  De coach moet een lijst op voorhand klaar hebben van de spelers die technisch het meest begaafd en geoefend zijn in het trappen van penalty's. Die namen en die volgorde van de namen moet je absoluut aanhouden. Tenzij een speler gekwetst is."

2. Hou rekening met de beperkte reikwijdte van de keeper

Bray spreekt zelf van de 'diving enveloppe'. De keeper heeft maar een bepaalde reikwijdte bij een penalty. Meerbepaald zijn de bovenste hoeken en de onderste hoeken eigenlijk niet bereikbaar bij een duik. Bray noemt die plekken 'The unsavable zone'. "Uit ons onderzoek blijkt dat schoten in die zone een succesgraad hebben van 80 procent, terwijl dat in de andere zones 50 procent is. Een beetje technisch begaafde speler moet de bal daar hard genoeg kunnen plaatsen. Bij voorkeur minstens aan 90 km/h."

3. Scoor de penalty op voorhand in je hoofd

Stress beïnvloed hoe goed een penalty getrapt wordt en dan vooral cognitieve stress. Faalangst en negatieve gedachten zorgen er net voor dat spelers een penalty gaan missen. "Trainers én spelers moeten de techniek van 'Mental Imaging' gebruiken. Spelers spelen voor het trappen van de penalty een film in hun hoofd af waarin ze zich mentaal voorstellen hoe ze scoren en dat ze scoren. Dat vermindert faalangst."