Yellow Tigers naar kwartfinale op het EK

Print

De Yellow Tigers hebben zich woensdagavond in Antwerpen gekwalificeerd voor de kwartfinale op het EK volleybal. De Belgische volleymeisjes versloegen in de play-offs Tsjechië met 3-1 (25-12, 23-25, 25-21, 25-9). Donderdag (20u30) wacht met Servië (FIVB 6) de winnaar van groep D in de kwartfinales.

Na de opdoffer van maandag tegen Turkije moesten de troepen van bondscoach Gert Vande Broek woensdag in de barrages aan de bak tegen Tsjechië om zich van een stek in de kwartfinales - de doelstelling voor de start van dit toernooi - te verzekeren. Een confrontatie met het mes op de keel, want een nederlaag zou meteen een vroegtijdig einde van het toernooi betekenen. Met Tsjechië kregen ze in de play-offs alvast een tegenstander voorgeschoteld die ze erg goed kennen. Medio september werkten beide landen immers drie oefenwedstrijden af in de Leuvense Sportoase, België trok toen twee keer aan het langste eind en dus konden de Yellow Tigers toch met enig vertrouwen aan de wedstrijd beginnen.

Bovendien had de rustdag hen duidelijk deugd gedaan, want de Belgen liepen in de eerste set in een mum van tijd uit tot liefst 7-0, dankzij een sterke service van Frauke Dirickx en knap aanvallend werk van Laura Heyrman en Lise Van Hecke. Nadien ging de motor aan het sputteren en slopen er wat individuele fouten in het spel (11-10). Op de receptie gaf libero Valérie Courtois echter niks weg en een sterke reeks van de Yellow Tigers was vervolgens voldoende om set één met 25-12 binnen te halen.

Tsjechië kon op dit toernooi niet helemaal overtuigen. De Tsjechen kwamen als derde uit groep D en konden in de groepsfase enkel winnen van Roemenië. Tegen Duitsland en groepswinnaar Servië gingen ze telkens met 3-0 onderuit. Toch is het altijd opletten voor aanvoerster Helena Havelkova en opposite Aneta Havlickova en de bezoeksters kwamen in het begin van de tweede set dan ook voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong (2-3), een kloofje dat ze even later nog wat verder wisten uit te diepen. Bij 6-11 greep de bondscoach in door Van Hecke naar de kant te halen voor Kaja Grobelna, dat loste het gebrek aan kracht tegen een sterk georganiseerd Tsjechië niet op. Een knap slotoffensief bracht de Tigers nog terug tot 23-24, bij de zesde setbal was het pas raak voor de Tsjechen.

De Tigers gingen in set drie aanvankelijk door op hun elan en sloegen al snel een vijfpuntenkloof. De Tsjechen knokten zich vervolgens terug in de wedstrijd, maar kregen de achterstand toch niet meer ongedaan gemaakt: 25-21. In de laatste set konden de Belgen na opnieuw een droomstart (8-0) de rest van de set domineren om het met duidelijke cijfers (25-9) te halen.

Bondscoach Gert Vande Broek: 'Veel druk, maar morgen zal het beter gaan'

'Barragewedstrijden zijn altijd stresswedstrijden', klonk het na de wedstrijd bij bondscoach Gert Vande Broek.
'In zo'n wedstrijden is het altijd erop of eronder, want je speelt met rechtstreekse uitschakeling. Bovendien spelen we thuis en dan is er altijd meer druk om te winnen. We hadden goede bedoelingen, maar het zorgde er toch voor dat we onregelmatig speelden. Het was duidelijk dat er op de eerste plaats rust moest gebracht worden in mijn team', oordeelde de bondscoach.

Donderdag (20u30) wacht met Servië (FIVB 6) de winnaar van groep D in de kwartfinales. Een sterk team, dat bovendien uit is op revanche nadat de Yellow Tigers hen twee jaar geleden op het vorige EK in de kleine finale de bronzen medaille afsnoepten. 'Ik ben er zeker van dat wij morgen ontspannen zullen spelen, wij hebben niets meer te verliezen, met een plaats in de top acht is ons doel bereikt. Dat zal bij ons voor een gedaanteverandering zorgen. De druk ligt dus bij Servië, dat wereldtop is. Ze zijn het enige Europese land dat zich rechtstreeks heeft kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen van volgende zomer in het Braziliaanse Rio de Janeiro.'

Laura Heyrman: 'Nooit ongerust geweest'

'We hebben een razende start genomen, daarna viel bij ons de servicedruk te vaak weg', oordeelde middenspeelster Laura Heyrman. 'Tegen Tsjechië speelden de Yellow Tigers met het mes op de keel, want bij verlies kwam er een vroegtijdig aan het toernooi. 'Dat brengt toch wat stress met zich mee en daardoor was het allemaal wat wisselvallig', moest Heyrman toegeven. 'Ongerust werden we echter nooit, we wisten dat we konden winnen. Na een slechte tweede set haalden we in set drie vervolgens opnieuw de bovenhand.'

Donderdag volgt er de confrontatie met Servië in de kwartfinales. 'Dat wordt een fysieke wedstrijd, waarin we alles of niks moeten spelen en veel druk op de service moeten zetten. Ik weet echter dat Servië graag revanche wil nemen voor die kleine finale van twee jaar geleden.'

Valérie Courtois: 'Kijk uit naar confrontatie met Servië'

Valérie Courtois speelde een wisselvallige wedstrijd tegen Tsjechië, maar dat was toch voldoende om de poorten van de kwartfinales open te beuken. Daarin wacht donderdag Servië. 'Tegen Servië wordt het gewoon voluit spelen en we zullen wel zien wat we kunnen pakken', klonk het na de wedstrijd bij de Belgische libero. 'Het is een heel stevige ploeg, ze zijn zeker kandidaat om hier Europees kampioen te worden en dus wordt het ongetwijfeld een moeilijke wedstrijd. Ze hebben zich ook al geplaatst voor de Olympische Spelen en zijn in vorm. Met de kwalificatie voor de kwartfinales hebben wij echter ons eerste doel al bereikt en dus is er wel wat druk van onze schouders gevallen. Vandaar dat het vandaag ook wat krampachtig was', aldus Courtois.

Tegen Tsjechië leverden de Tigers inderdaad een wisselvallige wedstrijd af. Van paniek was er echter geen sprake, ook bij een 1-1 stand. 'We hadden vertrouwen in het feit dat we beter waren en dat we als winnaars naar huis konden gaan. In de oefenwedstrijden van twee weken geleden hadden we al ondervonden dat de wedstrijd altijd even kon kantelen, paniek was er dus niet bij ons. Tsjechië kan een taaie ploeg zijn en dat hebben ze ook getoond in die tweede set. Gelukkig nemen we in drie van de vier sets een droomstart: het is goed dat we met een voorsprong kunnen starten, dan kan je jezelf daarna wel die enkele missers veroorloven.'