Saxofonist Phil Woods overleden

Print
Saxofonist Phil Woods overleden

Foto: AFP

De Amerikaanse saxofonist Phil Woods is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een longziekte. Dat heeft zijn agent bevestigd. Woods kende een heel rijke carrière van meer dan 60 jaar die gekenmerkt werd voor zijn bewondering voor Charlie Parker. Begin september gaf de erg zieke muzikant zijn laatste concert in Pittsburgh, geflankeerd door een zuurstoffles.

Philip Wells Woods, vaak met een zwarte pet, kreeg een klassieke vorming, onder meer in de vermaarde Juilliard School in New York, waar hij in 1956 werd opgemerkt door Quincy Jones. De nauwgezetheid en precisie van zijn spel, en een buitengewoon ritmisch meesterschap, brachten hem in contact met de meest prestigieuze gezelschappen. Zo speelde hij onder meer met Dizzy Gillespie in de schoot van de Birdland All-Stars.

Woods werd erg beïnvloed door de be-bop, de beweging opgericht door de generatie van Parker en Gillespie. Die band werd nog versterkt door zijn huwelijk met Chan, de weduwe van Parker.

Phil Woods schreef meer dan 200 nummers en arrangementen en won vier Grammy’s. Hij maakte ook uitjes in de pop. De toon van Woods, puur én krachtig, klinkt in ballades als ‘Still crazy after all these years’ van Paul Simon of ‘Just the way you are’ van Billy Joel.