Ketnet lanceert app gericht op peuters en kleuters

Print
Ketnet lanceert app gericht op peuters en kleuters

Foto: vrt

Kinderzender Ketnet heeft een app voor tablets gelanceerd die specifiek bestemd is voor kinderen jonger dan zes jaar. Volgens netmanager Maarten Janssen gaat het om een noodzakelijke stap, gezien het veranderende mediagebruik ook al bij de allerkleinsten te merken valt.

Ketnet heeft sinds begin september zijn aanbod voor de jongste doelgroep gebundeld onder de noemer ‘Ketnet Jr.’. Dat is meteen ook de naam van de app, waar je afleveringen van tv-programma’s kunt bekijken en spelletjes kunt spelen met de voornaamste Ketnet-figuurtjes in de hoofdrollen. Volgens Ketnet gaat het steevast om spelletjes die de ontwikkelingsvaardigheden van kinderen stimuleren, zoals motoriek, kleur- of geluidsherkenning, geheugentraining, tekenen en puzzelen.

Door de educatieve aspecten, het volledig gratis en reclamevrij zijn van de app en een bijhorende website met tips voor ouders zou het een ‘handige, plezante en leerrijke tool’ zijn die peuters en kleuters wegwijs maakt in de wereld van Ketnet én vertrouwd maakt met tabletgebruik.

‘Als kindermerk van de openbare omroep willen wij een voortrekker zijn op digitaal vlak’, zegt netmanager Janssen. ‘Dat digitale aanbod was er ook al via onze website, maar voor kinderen jonger dan zes jaar is dat niet zo evident. Een tablet is een pak gebruiksvriendelijker voor hen: ze moeten gewoon klikken en swipen.’

‘Geen hou-je-koest-tablet’

Het lanceren van de app ging meteen gepaard met een debat over (jonge) kinderen en tablets. Daarin legden experts als kinderpsychiater Peter Adriaenssens de nadruk op de cruciale begeleidende rol van ouders. ‘Zij mogen het niet als een hou-je-koest-tablet of -app zien’, aldus Adriaenssens. ‘Je moet er samen met je kind gebruik van maken.’