Transportfederatie UPTR dient klacht in tegen kilometerheffing

Print
Transportfederatie UPTR dient klacht in tegen kilometerheffing

Foto: Photo News

UPTR, een van de sectorverenigingen uit de transportsector, heeft bij de Belgische Mededingingsautoriteit een klacht ingediend tegen de huidige inrichting van de kilometerheffing die in april volgend jaar van start gaat. UPTR informeerde de Europese Commissie over dezelfde bemerkingen.

Volgens de transportorganisatie dreigt een monopolie voor de meettoestellen aan boord van de trucks, de zogenaamde on board units (OBU) die vanaf donderdag besteld kunnen worden. Dat monopolie zou er zijn voor Satellic, de huisoperator die de installaties bouwt en het systeem beheert voor Viapass, de interregionale entiteit die de kilometerheffing reguleert en controleert voor de drie gewesten. De sector zou overgeleverd zijn aan de ‘eisen en grillen van een monopolistische operator’, aldus UPTR donderdag.

Viapass weerlegt de aantijgingen. Volgens de Europese regelgeving was de openstelling van de technische specificaties van de OBU niet op voorhand nodig, en werden andere potentiële operatoren voor tolheffing in juli uitgenodigd voor een infosessie, aldus topman Johan Schoups. Hij verzekerde dat het systeem open en interoperabel is.

Johan Schoups weerlegt ook dat andere operatoren niet tegen 1 april klaar kunnen zijn. Hij wees erop dat er al andere operatoren aan een systeem aan het werken zijn, en dat die erop vertrouwen tijdig klaar te zijn, klonk het.

‘Je mag van mij aannemen dat de informatie die wij verstrekt hebben, de operatoren perfect zal toelaten toe te treden tot het Viapass-systeem’, aldus Schoups. ‘Ik heb er vertrouwen in dat de manier waarop we Satellic en andere operatoren behandelen volledig conform is.’

UPTR vraagt de opschorting van de registratieprocedure, die donderdag van start gaat, zodat alle leveranciers op gelijke voet kunnen starten.

De transportsector is een tegenstander van de kilometerheffing, die volgens hen de sector bedreigt.