Food

Hoe foto’s van ‘gezond eten’ je kunnen misleiden

Print
Hoe foto’s van ‘gezond eten’ je kunnen misleiden

Foto: Shutterstock

Foto’s van eten dat er overheerlijk uitziet: je kwam ze vast al tegen op de sociale media. Maar we beoordelen zogenaamde foodporn op een verkeerde manier, zo blijkt uit een studie aan de New Yorkse Cornell-universiteit die verschenen is in het vakblad Health Communications.

Een recente studie heeft uitgewezen dat we de content die foodies online plaatsen niet beoordelen op basis van wat er op het bord ligt. We kijken vaker naar het uiterlijk van de blogger in kwestie en beslissen dan of het voorgestelde gerecht al dan niet gezond is.

Die conclusie is gebaseerd op basis van een experiment waarbij een team wetenschappers 230 proefpersonen willekeurig verdeelde over twee groepen. Beide groepen kregen dezelfde foto’s te zien van tien maaltijden, waaronder een slaatje met croutons en biefstuk met groenten. Op elke foto was ook een kleine afbeelding te zien van de slanke of iets zwaardere koks van dienst.

De deelnemers moesten in de tweede fase van het experiment een score tussen een en zeven geven om aan te tonen hoe gezond de gerechten overkwamen. Daaruit blijkt dat ze de gerechten die een zwaarlijvige kok aanprijst als minder gezond beoordelen. Staat er een slanke kok naast het plaatje met voedsel? Dan komt het gerecht wel gezonder over, ook al bevat het meer calorieën. In een tweede proef plaatsten de wetenschappers het aantal opgenomen calorieën en het vetgehalte in een tabelletje naast de foto. Ook in dit geval, dachten de deelnemers de gerechten van de slanke koks gezonder waren.

‘Toen we op zoek gingen naar online informatie over gezondheid, stootten we op een heleboel signalen die ertoe kunnen leiden dat we onbewust met vooroordelen foto’s bekijken. Als we ons bewust zijn van deze vooroordelen, kunnen we informatie waar we echt naar op zoek zijn makkelijker uit het grote aanbod filteren’, zegt hoofdauteur van de studie Jonathon Schuldt.

Niet te missen