Belgische politie stationeert permanent iemand in Tunis

Print
Belgische politie stationeert permanent iemand in Tunis

Archiefbeeld Foto: Photo News

De Belgische politie gaat iemand permanent in Tunis stationeren die zich specifiek zal bezighouden met de doorstroming van inlichtingen en informatie rond veiligheid. ‘Tunesië heeft 5.500 Syriëstrijders en daar willen we zo veel mogelijk over weten’, zo heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) woensdag ter plaatse aangekondigd.

Doorstroming van inlichtingen over ‘foreign fighters’ is enorm belangrijk, onderstreepte Jambon. De inlichtingendiensten in Tunesië zitten op heel wat informatie, maar die stroomt volgens de N-VA-minister nog onvoldoende door. Een permanente verbindingsofficier moet dat verbeteren, al moeten de laatste punten en komma’s nog worden uitgeklaard.

Deradicalisering

Ook op andere punten hoopt Jambon op versterkte politiesamenwerking met Tunesië. België zou bijvoorbeeld ondersteuning kunnen bieden en opleidingsprogramma’s kunnen uitwerken. Maar net als in Algerije hoopt Jambon ook van Tunesië bij te leren op het vlak van deradicalisering. ‘We kunnen in beide richtingen leren.’

Toch moest de minister de Tunesiërs ook ietwat teleurstellen. Zij dringen in hun diplomatieke contacten al langer aan op een aanpassing van het Belgische reisadvies over Tunesië, in de hoop enkelen van de honderdduizenden Belgische toeristen die Tunesië jaarlijks aandeden, terug te lokken. Sinds de aanslagen reist geen kat nog naar het Noord-Afrikaanse land.

Reisadvies

België paste het reisadvies na de aanslagen erg snel aan en intussen worden ‘niet-noodzakelijke reizen’ nog steeds afgeraden. In principe gaat het om een bevoegdheid van Buitenlandse Zaken, maar ook Jambon onderstreepte dat het reisadvies niet zomaar uit de lucht komt vallen. ‘Wij doen dat niet als hobby, dat is gebaseerd op grondige analyses over de situatie. Neem maar van mij aan dat we ons advies meteen zullen aanpassen wanneer de situatie dat toelaat.’

Naast Jambon timmert ook Defensieminister Steven Vandeput aan de weg in Tunesië. Gezien de strategische focus die hij de komende jaren wil leggen op Noord-Afrika, is het ook in Tunis van belang contacten te leggen en de fundamenten uit te tekenen voor veel hechtere samenwerking in de toekomst, klonk het nog bij hem.