Technologiesector verwacht duizenden nieuwe banen de komende jaren

Print

De maatregelen die de federale regering nam om de loonkloof met de buurlanden te verkleinen, werpen volgens de technologiebedrijven hun vruchten af. Sectororganisatie Agoria verwacht in 2016 daarom 3 procent groei en 1.500 nieuwe banen. ‘Indien de regering de inspanningen voortzet, ontstaan er in de technologische industrie 10.000 nieuwe jobs tegen 2020’, zo zei Agoria-CEO Marc Lambotte woensdag. Hij prees de ‘moeilijke en moedige’ regeringsbeslissingen.

In de tweede helft van 2015 hoopt Agoria op 2,5 procent groei (1,5 procent heel 2015), voornamelijk onder invloed van een slecht vierde kwartaal vorig jaar wegens de stakingen, de sluiting van Ford Genk en de verslechterde wereldconjunctuur. Deze groei wordt ondersteund door enkele domeinen zoals de vrachtwagensector, de luchtvaart- en defensiesector en de ICT-sector. In die ICT-sector doen steeds meer bedrijven beroep op een externe partner. De digitalisering zorgt zo voor groei, klinkt het. Dankzij het tweede halfjaar zou de sector opnieuw een precrisisniveau bereiken.

1.500 nieuwe jobs

Agoria schat dat de loonhandicap ten opzichte van Duitsland, Frankrijk en Nederland van 15,5 procent naar 10 procent zal zakken in 2010. Voor de export wordt 2 procent groei over heel 2015 verwacht, voor 2016 is dat 4 procent.

Volgens de sectororganisatie wordt het niveau groei dat minimaal nodig is voor jobcreatie (2 procent) volgend jaar overschreden om op 3 procent uit te komen. Dat moet na het verlies van 6.000 banen in 2014 en zowat 1.000 dit jaar, 1.500 nieuwe jobs opleveren. ‘Indien de regering bijkomende maatregelen treft in dossiers als de modernisering van de wet van 1996 over het concurrentievermogen en meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt, zouden nog meer banen gecreëerd kunnen worden’, zegt Lambotte. Hij schat ook dat er nog meer banen kunnen bijkomen dan de vooropgestelde 10.000, omdat er nog jobs bijgeteld moeten worden die nu niet te voorzien zijn, klonk het.

‘Waarom betogen tegen de creatie van jobs?’, besloot Lambotte met een voorbeschouwing op de nationale betoging van 7 oktober.