Fit & Gezond

Heeft een anticonceptiering een invloed op de vagina?

Print
Heeft een anticonceptiering een invloed op de vagina?

Anticonceptie in de vorm van vaginale ringen wordt steeds vaker gebruikt, maar hebben deze ringen ook een invloed op het bacteriële evenwicht in de vagina? Dat onderzoekt Liselotte Hardy, doctoraatsstudente aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de Universiteit Gent, die haar eerste resultaten onlangs voorstelde op het’World STI & HIV congres’ in Australië.

Hardy en haar team onderzochten de invloed van de vaginale ring bij 120 Rwandese vrouwen, die de ring 21 dagen droegen. ‘We hebben gekeken naar de invloed van een vreemd voorwerp in de vagina, dus nog niet naar de hormonen die de contraceptie beïnvloeden’, zegt Hardy. De groep testpersonen uit Rwanda werd doelbewust gekozen omdat een deel van deze vrouwen bacteriële vaginose heeft, een aandoening waarbij het natuurlijke evenwicht in de vagina verstoord is en die vaak gepaard gaat met jeuk en slecht ruikende afscheiding.

‘Uit onze eerste resultaten blijkt dat bacteriën zich vasthechten aan de ring en een biofilm vormen’, zegt Hardy. ‘We zien dat bij een gezonde vagina de lactobacillen - de natuurlijke bacteriën in de vagina -zich vasthechten aan de ring. In het geval van bacteriële vaginose gaan de lactobacillen weg en komen er andere bacteriën in de plaats, die zich dan ook weer op de ring gaan vasthechten’.

In een volgend stadium wil Hardy verder onderzoeken wat deze biofilm betekent voor de gezondheid van de vagina. Daarnaast moet de vraag gesteld worden of de biofilm de afgifte van hormonen zou kunnen hinderen.

‘Men experimenteert ook met bijvoorbeeld anti-HIV-middelen in combinatie met de anticonceptieringen. Als vrouwen deze ring op lange termijn gaan gebruiken, moeten we dus ook weten wat het effect is van deze ringen, zowel op een gezonde vagina als een vagina die misschien niet helemaal gezond is’.

Niet te missen