Kwart Vlaamse ambtenaren checkt dagelijks thuis zijn werkmail

Print
Kwart Vlaamse ambtenaren checkt dagelijks thuis zijn werkmail

Foto: ss

De Vlaamse ambtenaar is digitaler dan de gemiddelde Vlaming. Dat blijkt uit een bevraging van ‘13’, het ambtenarenmagazine van de Vlaamse overheid, bij 870 personeelsleden. Uit die bevraging blijkt onder meer dat zes op de tien ambtenaren zijn werkmails ook thuis nakijkt. Een kwart van hen doet dat zelfs dagelijks.

De Vlaamse overheid heeft haar mond vol van digitalisering en kiest met het project ‘Vlaanderen Radicaal Digitaal’ resoluut voor het digitaliseren van haar werking en dienstverlening. Maar hoe digitiaal is de Vlaamse ambtenaar zelf? Ambtenarenmagazine 13 zocht het uit via een personeelsbevraging.

Uit de resultaten blijkt dat de Vlaamse ambtenaar digitaler is dan de gemiddelde Vlaming. Zo blijkt uit onderzoek dat 18 procent van de Vlamingen onder de 65 thuis geen internet hebben. Onder de Vlaamse ambtenaren is dat maar 2 procent.

Er is nog wel een groot verschil tussen de werksituatie en de situatie thuis. Zo hebben maar zeven op de tien personeelsleden op het werk een computer voor zich alleen, 13 procent heeft helemaal geen computer of ander digitaal toestel op het werk. Smartphones (16 procent) en tablets (6 procent) zijn nog niet wijd verspreid op het werk.

Thuis kan 98 procent op het internet. Een laptop komt het meeste voor: 78 procent heeft een laptop met internetverbinding, 53 procent heeft een gewone pc met internetverbinding. Ook smartphones zijn populair: 59 procent heeft er een mét data-abonnement, 15 procent zonder data-abonnement. Tablets vind je bij 64 procent van de bevraagden.

Beeld van ambtenaar is achterhaald

De cijfers bewijzen ook (opnieuw) dat het beeld van de ambtenaar die om 16 uur uitklokt en zijn werkdag afsluit, volledig achterhaald is. Zes op de tien ambtenaren checken hun werkmails ook thuis. Ruim een kwart (27 procent) zegt dat dagelijks of meerdere keren per dag te doen.

De resultaten van de bevraging van 13 vindt u hier .

Externe links