Moeten Vinokourov en Kolobnev naar Belgische gevangenis?

Print
Moeten Vinokourov en Kolobnev naar Belgische gevangenis?

Kolobnev en Vinokourov in de bewuste Luik-Bastenaken-Luik Foto: © REPORTERS PRESS AGENCY

Alexandre Vinokourov en Alexandr Kolobnev riskeren een celstraf voor hun optreden in Luik-Bastenaken-Luik van 2010. Het Belgisch gerecht eist nu gevangenisstraffen van 6 maanden tot 3 jaar en geldsommen van 300.000 tot 600.000 euro voor de Kazach en de Rus, die de overwinning dat jaar onder elkaar zouden hebben verkocht...

Wielrennen op Sportwereld.be

De Kazach Vinokourov, momenteel manager bij Astana, wordt ervan verdacht in 2010 zijn Russische medevluchter Alexander Kolobnev 150.000 euro betaald te hebben om zo de zege binnen te halen. Op basis van het mailverkeer tussen de twee de dag na La Doyenne, aan het licht gebracht door het parket van het Italiaanse Padua, zouden de renners het op enkele honderden meters van de aankomst op een akkoordje gegooid hebben.

Bankgegevens zouden aantonen dat Vinokourov zijn belofte nakwam door eenmaal 100.000 euro en eenmaal 50.000 euro van zijn rekening in Monaco naar de rekening van Kolobnev in Zwitserland over te maken.

De UCI onderzocht de zaak ook maar besloot al in 2012 niet genoeg bewijs te kunnen vinden. De verdediging van de twee pleit ook nu dat er niet genoeg bewijs is.
De Luikse substituut Frederic Demonceau zoekt echter al sinds mei 2014 naar bewijzen in de zaak, zo weet Sky Sports. E-mail- en bankverkeer in Zwitserland en Monaco werden het afgelopen anderhalf jaar uitgeplozen.

De substituut moet die bewijzen ook gevonden hebben want hij eist nu evangenisstraffen van 6 maanden tot 3 jaar en geldsommen van 300.000 tot 600.000 euro. Volgens Sky Sports moet de rechter nu voor 15 oktober beslissen of het daadwerkelijk tot een proces dient te komen.

Vinokourov (42) stopte in 2012 met koersen maar is nu teammanager van Astana. Kolobnev (34) liet zijn contract bij Katusha ontbinden in de loop van het seizoen.