Frankrijk en Nederland kopen Rembrandts samen

Print

Frankrijk en Nederland kopen Rembrandts huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit toch samen. Dat meldt de Nederlandse minister Jet Bussemaker van Cultuur aan de Tweede Kamer. Beide landen kunnen ze dan om de beurt samen aan het publiek tonen. Ze komen eerst naar Nederland.

Recent was er sprake van dat Nederland en het Rijksmuseum ieder een doek zouden kopen, voor een totaalbedrag van 160 miljoen euro, maar Frankrijk bleek ook een oogje op het werk van Rembrandt te hebben. Het land had ook nog geld achter de hand. De kunstwerken bevinden zich nu nog in privébezit in Frankrijk.

'Nu ook aan Franse zijde onmiddellijk financiering beschikbaar is, is het kabinet voornemens de huwelijksportretten gezamenlijk met Frankrijk te verwerven. Door voor deze mogelijkheid te kiezen kunnen we gezien de grote urgentie op relatief korte termijn ons gezamenlijk belang veiligstellen en de kosten van de verwerving delen. De bijzondere huwelijksportretten worden en blijven altijd samen zichtbaar in het Europese publieke domein, afwisselend in twee van de meest gerenommeerde en drukbezochte musea van Europa, het Rijksmuseum en het Louvre', schrijft Bussemaker.