Duitse minister van Financiën Schäuble wijt VW-crisis aan hebberigheid

Print
Duitse minister van Financiën Schäuble wijt VW-crisis aan hebberigheid

Foto: AFP

Het schandaal rond de Duitse autobouwer Volkswagen is vooral te wijten aan hebberigheid, zegt de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble aan nieuwsleverancier RedaktionsNetzwerk Deutschland woensdag. Hij verwacht belangrijke veranderingen bij Europa’s grootste autoproducent.

'Het gaat over hebberigheid naar faam, erkenning. Je kijkt er met verbazing naar en ziet dat er altijd een eind aan komt', zegt Schäuble.

'De financiële crisis toonde aan dat concurrentie ongelofelijk hard is als je succesvol wil zijn op de internationale markt', voegde hij toe. Iedereen wou de grootste zijn, zei Schäuble, een verwijzing naar de gedrevenheid van VW de voorbije jaren om Toyota voorbij te steken als grootste autobouwer ter wereld.

'Uiteindelijk zal VW niet meer zijn wat het geweest is', zei Schäuble. Hij voorspelt een grondige hertekening van het bedrijf. Tegelijkertijd waarschuwt hij voor overheidsinterventie in de markt.

De minister van Financiën verwerpt wel het idee dat het milieuschandaal een existentiële bedreiging is voor de Duitse economie. 'We zullen sterker uit deze crisis komen. We leren uit crisissen.'