Anders Breivik dreigt met “hongerstaking tot de dood”

Print
Anders Breivik dreigt met “hongerstaking tot de dood”

Foto: AFP

De Noorse massamoordenaar en terrorist Anders Behring Breivik dreigt in een brief met hongerstaking tot de dood erop volgt. Hij schreef naar de gevangenisdirecteur, verschillende Noorse media en de procureur omdat hij ontevreden is met zijn leefomstandigheden.

Breivik ging op 22 juli 2011 op moordtocht, wat het leven kostte aan maar liefst 77 mensen. Hij zit daarvoor de maximumstraf van 21 jaar uit volgens de Noorse wetgeving.

De man zit nog steeds 23 uur per dag in de isoleercel in de gevangenis van Skien, op zo’n 20 km ten noorden van Oslo. Hij mag slechts 1 keer per dag luchten, en dat zint hem duidelijk niet.

Volgens de brief die hij naar verschillende Noorse nieuwskanalen heeft verzonden, moest Breivik noodgedwongen stoppen met een opleiding die hij binnen de muren volgde . Het studeren viel hem immers te zwaar door zijn isolement. “Het was alles wat ik had”, pent hij neer in zijn weeklacht. Volgens hem is het ook moeilijk praten met het gevangenispersoneel via het kleine doorgeefluikje in de deur van zijn cel.

Procureur Anders Anundsen, aan wie Breivik ook een exemplaar had gericht, wenst niet te reageren in de Noorse media. “Ik kan niet reageren op individuele dossiers van gevangenen”, klinkt het.

Hongerstakingen zijn Breivik niet vreemd: in januari van dit jaar ging hij al een keer in staking omdat hij geen PlayStation kreeg.