Topzomer lokt 6,2 miljoen dagtoeristen naar de kust

Print
Topzomer lokt 6,2 miljoen dagtoeristen naar de kust

Foto: Jimmy Kets

De kust heeft tijdens de zomermaanden juli en augustus 6,2 miljoen dagtoeristen aangetrokken, een stijging van vijf procent ten opzichte van vorig jaar. Ook het verblijfstoerisme en de hotelsector hadden geen reden tot klagen. Dat blijkt uit cijfers van het provinciebedrijf Westtoer die woensdag in Westende werden voorgesteld.

Globaal genomen beleefde de toeristische sector aan de kust een goed zomerseizoen met 6,2 miljoen dagtoeristen, zonder grote piekmomenten. Het zomerseizoen blijft voor de kust erg belangrijk omdat 30 tot 40 procent van de bestedingen gebeurt in die topmaanden.

Voor de verhuur van vakantiewoningen was het een degelijke zomer. Zo noteerden de verhuurkantoren twee procent meer boekingen, al vertaalde zich dat niet in meer overnachtingen. De trend dat veel kusttoeristen hun verblijf korter houden dan vroeger houdt aan.

Ook de hotels haalden een pluscijfer van één procent, vooral te danken aan een sterke julimaand, gestuwd door het goede en warme weer. Augustus was iets minder goed, maar toch werd frequent een bezettingsgraad van 90 procent gehaald.

De beste cijfers werden opgetekend bij de vakantieparken en campings. De vakantieparken zagen het aantal geboekte overnachtingen met vijf procent toenemen, de campings zelfs met zes procent. Dit jaar belichtte Westtoer die sector met extra campagnes en een open dag in mei. Het provinciebedrijf wil nog niet spreken van een tendens, maar het lijkt erop dat veel mensen die vorm van logeren herontdekken. ‘Alle kustgemeenten hebben met nieuwigheden en evenementen een unieke zomersfeer gecreëerd. De toeristische sector is dan ook tevreden’, aldus Franky De Block, voorzitter van Westtoer.

Vierseizoenenbestemming

Na de goede zomer koerst de kust richting een uitstekend jaar, want over het hele jaar zit het aantal dagtoeristen met drie procent in de lift, tot en met augustus, en ook in september leende het weer zich perfect tot een uitstapje naar zee. ‘Meer dan ooit is de kust een vierseizoenenbestemming’, aldus De Block.