Startschot Sociale Economie met netwerkevent

Print
Startschot Sociale Economie met netwerkevent

Foto: Dienst onderwijs & educatie

Maasmechelen - Om sociale economie verder te ontwikkelen en te promoten hebben de Maaslandse gemeenten Lanaken, Maasmechelen, Dilsen-Stokkem, Maaseik en Kinrooi de interlokale vereniging Sociale Economie Maasland opgericht. Op donderdag 24 september werd het officiële startschot hieraan gegeven met een netwerkevent in Euroscoop Maasmechelen.

Waarom een interlokale vereniging?
Onder impuls van de Vlaamse overheid zijn er middelen beschikbaar om sociale economie verder te ontwikkelen en te promoten. Sociale economie omvat alle initiatieven die zich specifiek richten tot kansengroepen waarvoor reguliere tewerkstelling vaak minder evident is. Dit is bijvoorbeeld het geval voor laaggeschoolde langdurig werklozen of personen met een beperking. "Door een structurele samenwerking tussen deze Maaslandse gemeenten en met een gecoördineerde aanpak vanuit Maasmechelen bevorderen we het netwerken in de regio en promoten we de lokale sociale economie. Goede praktijkvoorbeelden zullen ertoe bijdragen dat sociale economie beter in de markt wordt gezet", aldus Mieke Ramaekers, voorzitter.
"Het Maasland telt zo’n 12 sociale economiebedrijven waarvan enkelen nog dochterondernemingen hebben, waartoe lokale diensteneconomie en maatwerkbedrijven behoren, die samen bijna 350 personen tewerkstellen", zegt ondervoorzitter Lydia Peeters.

Het eerste initiatief van deze intergemeentelijke vereniging was een netwerkevent op donderdag 24 september. Meer dan 120 deelnemers maakten er kennis met het concept ‘sociale economie’: Hoe ziet de sociale economie in de regio Maasland eruit? Hoe kunnen ondernemingen samenwerken met een sociaal economieproject? Welke voordelen kan dergelijk project bieden aan zelfstandigen? Journaliste en hoofdredactrice HBVL Indra Dewitte verzorgde de moderatie en presentatie tijdens de namiddag. Antoon Vandevelde, professor aan de KU Leuven en trendwatcher Herman Konings waren gastsprekers. De kortfilm ‘Sociale Economie, uw partner in het Maasland’ geeft een realistische impressie van sociale economie in de praktijk. Het aansluitende panelgesprek waaraan enkele bedrijfsleiders deelnamen, zorgde voor een kritische blik op het concept van sociale economie. Ook de komende jaren zullen bijkomende acties worden opgezet. Op die manier moet de sociale economie een volwaardige partner worden voor tal van gemeenten, organisaties en bedrijven.

Meer info:
Kirsten Schuermans, coördinator sociale economie Maasland (089/76.98.77 of 0471/49.18.51)
Mieke Ramaekers, voorzitter interlokale vereniging sociale economie Maasland (0472/72.20.44)
Lydia Peeters, ondervoorzitter interlokale vereniging sociale economie Maasland (0477/24.05.89)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio