Rusland voert eerste luchtaanval uit in Syrië

Zeker vijf gebieden getroffen door Russische luchtaanvallen

Print
Zeker vijf gebieden getroffen door Russische luchtaanvallen

Russisch president Vladimir Poetin Foto: AP

De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdagochtend in de Russische Senaat unaniem toestemming gekregen voor een militaire operatie in het buitenland. Rusland voegt meteen de daad bij het woord, aldus het Russische ministerie van Defensie.

Amper vier uur nadat de Russische Senaat het uitvoeren van luchtaanvallen in het buitenland goedkeurde, werden bombardementen vlakbij Homs gesignaleerd door de Amerikaanse autoriteiten. Omstreeks 15 uur bevestigde het Russische ministerie van Defensie de aanvallen. Tijdens de luchtaanvallen werden volgens AFP minstens vijf Syrische gebieden getroffen vlakbij volgende steden of dorpen: Talbiseh, Rastan, Kafr Zita, Hanaa en Ghmam. De Syrische staatstelevisie spreekt van zeven getroffen gebieden. 

Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten bevestigt dat bij hevige bombardementen minstens 36 doden zijn gevalle en dat het dodental nog kan oplopen. Tientallen anderen raakten gewond, aldus de organisatie. Het is voorlopig niet duidelijk of er jihadi's of rebellen gedood werden tijdens de aanval, maar de Syrische staatstelevisie bericht dat de coördinaten van de bombardementen zorgvuldig werden uitkozen. Op de getroffen locaties zouden zich 'broeinesten van terroristen' bevinden.

Afgesproken

Een bron bij de Amerikaanse autoriteiten heeft aan BBC verteld dat de Russische luchtaanvallen vooraf met de VS zijn besproken: 'Een Russisch afgevaardigde in Bagdad heeft het Amerikaanse ambassadepersoneel vanochtend ingelicht dat Russische gevechtsvliegtuigen IS zou beginnen bombarderen. Amerikaanse vliegtuigen kunnen zo het Syrisch luchtruim vermijden tijdens zulke aanvallen.'

Voorbereid en ongeduldig

Moskou heeft zijn diplomatieke en militaire engagement in Syrië de voorbije weken zorgvuldig uitgebreid. Het land benadrukt dat het zenden van grondtroepen is uitgesloten, maar wil wel 'onmiddellijk ingrijpen'.

Tijdens een interview op de Russische televisie bleek ook hoe ongeduldig Evgeni Stanovski, die aan het hoofd staat van het Russische politieke centrum voor het Midden-Oosten, woensdagochtend was. 'Ik wacht niet tot het Westen wakker wordt en ik ben ook niet geïnteresseerd in hun reacties. Er zal geschreeuwd worden, hysterisch gedaan worden en dan pas zal er aan politiek kunnen worden gedaan. Begrip is iets waar ik al lang niet meer op hoop, maar je weet nooit.'