Moordenares geëxecuteerd ondanks oproep van de paus om haar te sparen

Print
Moordenares geëxecuteerd ondanks oproep van de paus om haar te sparen

Kelly Gissendaner in 2004 Foto: AP

Kelly Gissendaner, een 46-jarige vrouw die in 1997 haar echtgenoot liet vermoorden om zijn levensverzekering op te strijken, is in de Amerikaanse staat Georgia geëxecuteerd. Paus Franciscus had de rechtbank tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten nochtans persoonlijk gevraagd om haar leven te sparen.

Paus Franciscus riep de Verenigde Staten op om de doodstraf in het land af te schaffen, maar sprak zich ook uit over de zaak van Kelly Gissendaner. Gissendaner (46) werd in 1998 tot de doodstraf veroordeeld nadat zij haar vriendje ervan had overtuigd haar man te vermoorden en zijn levensverzekering op te strijken. ‘Zonder de ernst van het misdrijf waarvoor mevrouw Gissendaner is veroordeeld te willen minimaliseren, en ondanks mijn sympathie voor de slachtoffers, smeek ik u om haar een straf te geven die rechtvaardiger en genadiger is’, schreef de paus in een brief naar de rechtbank.

Haar advocaten vroegen tegelijk om een mildere straf omdat ze naar verluidt een transformatie heeft ondergaan tijdens haar verblijf in de gevangenis. ‘Bovendien staat de straf niet in proportie met haar daden. Zo heeft ze haar echtgenoot niet zelf vermoord, maar heeft ze haar toenmalig vriendje Gregory Owen aangespoord om dat te doen. En hij is niet veroordeeld tot de doodstraf, maar heeft een levenslange gevangenisstraf gekregen’, oordelen de advocaten.

Amazing Grace

Dinsdagavond werd echter duidelijk dat de rechtbank niet zou ingaan op het verzoek van de paus. Een paar uur later kreeg Gissendaner een dodelijke injectie. Volgens getuigen zong ze ‘Amazing Grace’ terwijl ze langzaam het bewustzijn verloor.

Gissendaner is de eerste vrouw in zeventig jaar die in Georgia werd geëxecuteerd. De executie van de vrouw was aanvankelijk gepland voor 26 februari, maar de vrouw ontliep haar straf wegens het naderen van een winterstorm en de daarbij horende agendaproblemen. Ook een nieuwe geplande executie moest worden uitgesteld, omdat de inspuiting met pentobarbital ‘te troebel’ was.