Granaten, landmijnen en obussen aangetroffen in huis Antwerpenaar

Print
De vondst van een enorm arsenaal aan verboden oorlogswapens bij een verzamelaar in Schelle leidt tot grote ongerustheid. Een deel van de wapens was ‘geneutraliseerd’ door de officieel erkende proefbank en had dus onschadelijk moeten zijn, maar de verzamelaar had ze toch opnieuw kunnen activeren. Dat meldt Gazet van Antwerpen.

De politie was Bart K. (42) op het spoor gekomen nadat er zich in de gemeente Schelle een aantal nachtelijke schietincidenten hadden voorgedaan. Zo waren een schuur en een elektriciteitspaal doorzeefd met kogels. Omdat Bart K. bekend stond als wapenverzamelaar, voerde de politie een huiszoeking uit. De balans: 69 vuurwapens, waaronder volautomatische machinegeweren bestemd voor militair gebruik, en nog eens 118 ontstekers, granaten, landmijnen en obussen. Bart K. werd opgepakt en zit in de cel.

“Er zijn sterke aanwijzingen dat een aantal van zijn wapens eerst onklaar waren gemaakt in de proefbank in Luik”, zegt Stéphanie Chomé van het Antwerpse parket in de krant. “Het onderzoek loopt nog, maar dat zou betekenen dat de Belgische procedure voor het neutraliseren van wapens, hoe streng ze ook is, niet feilloos is.”

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wilde gisteren niet reageren op het gegeven dat de Belgische proefbank niet waterdicht zou zijn.