Honderden buschauffeurs hebben geen geldig rijbewijs

Print
Honderden buschauffeurs hebben geen geldig rijbewijs

Opleidingscentra krijgen buschauffeurs over de vloer die niet langer een geldig rijbewijs hebben. Foto: Archief

Honderden, vooral occasionele buschauffeurs hebben geen geldig rijbewijs omdat ze de verplichte bijscholing niet hebben gevolgd. Dat zeggen de centra die deze opleidingen organiseren. De deadline voor het volgen van die opleiding is begin deze maand verstreken.

Wie een rijbewijs heeft als vrachtwagen- of buschauffeur moet vanaf nu om de vijf jaar gedurende 35 uren een bijscholing of vervolmaking vormen. Die opleidingsplicht past in het kader van een Europese richtlijn. Na de opleiding krijgt men de nodige attesten en de aanduiding Code 95 op het rijbewijs.

Pablo Cosemans van het opleidingscentrum Atrium: “We worden overstelpt met vragen van bedrijven en buschauffeurs die niet op tijd hun opleiding konden volgen of gewoon niet wisten dat ze zich moesten bijscholen.”

Het gaat vooral om chauffeurs met een D-rijbewijs die occasioneel met de bus rijden om bijvoorbeeld leerlingen te vervoeren.

Volgens Cosemans zijn er bij de professionele busbedrijven geen problemen: “Zij zijn op de hoogte van de opleidingsverplichtingen en hebben zich tijdig in regel gesteld.

Wat de gevolgen zijn van rijden zonder geldig rijbewijs, leest u vandaag in Het Belang van Limburg.