G7 en Golfstaten beloven 1,8 miljard aan VN-instellingen voor vluchtelingen

Print
G7 en Golfstaten beloven 1,8 miljard aan VN-instellingen voor vluchtelingen

Steinmeier (links) gaf ook aan dat landen als Turkije, Libanon en Jordanië ondersteund zullen worden. Foto: AFP

De G7, de zeven grootste economieën ter wereld, en de Golfstaten zijn dinsdag overeengekomen om samen 1,8 miljard dollar (zo’n 1,6 miljard euro) te schenken aan agentschappen van de Verenigde Naties (VN) die hulp bieden aan vluchtelingen.

Het geld zou in de eerste plaats gaan naar UNHCR en het wereldvoedselprogramma, legde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, uit vanuit New York. Duitsland is nog tot het einde van het jaar voorzitter van de G7.

Het geld gaat naar de vluchtelingen uit Syrië en andere conflictgebieden, maar Steinmeier gaf ook aan dat landen als Turkije, Libanon en Jordanië ondersteund zullen worden. Volgens de Duitse minister heeft de internationale gemeenschap “de plicht ervoor te zorgen dat de toestand niet nog dramatischer wordt”. “We moeten er alles aan doen zodat de mensen niet uit pure nood de buurlanden van Syrië verlaten. We moeten hen helpen in de regio te blijven en niet een verdere vluchtdynamiek in gang zetten”, luidde het.

Nieuwe middelen?

Duitsland -dat al 1 miljard op tafel legde, waarvan de helft voor humanitaire hulp- beloofde net als Frankrijk een extra 100 miljoen euro. Voor andere landen is het niet altijd duidelijk of het effectief om nieuwe middelen gaat, zegt het Duitse persagentschap DPA.

Bij de VN zegt men al geruime tijd dat de fondsen niet volstaan om alle nood te lenigen. Niet alle beloofde geld zou ook effectief gestort worden. Voor Syrië alleen al becijfert men het tekort op drie jaar op 7,4 miljard dollar.