Frankrijk opent strafonderzoek tegen Assad voor oorlogsmisdaden

Print
Frankrijk opent strafonderzoek tegen Assad voor oorlogsmisdaden

De Syrische president Bashar al-Assad (midden) Foto: AP

In Frankrijk is een strafonderzoek geopend tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, dat zich tussen 2011 en 2013 zou bezondigd hebben aan oorlogsmisdaden. Dat bericht het Franse persagentschap AFP.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius beklemtoonde dinsdag vanuit New York dat “het de verantwoordelijkheid (van Frankrijk) is om te handelen tegen straffeloosheid”.

Na een signalement van de Franse minister van Buitenlandse Zaken werd op 15 september een vooronderzoek geopend voor ‘oorlogsmisdaden’, zo wordt bevestigd aan AFP. Het onderzoek is gebaseerd op de getuigenis van een zekere ‘Cesar’, een voormalig fotograaf van de Syrische militaire politie die in juli 2013 Syrië ontvluchtte en daarbij 55.000 gruwelijke foto’s van gemartelde Syriërs het land buitensmokkelde.

Buitenlandse Zaken in Frankrijk maakte de procureur van Parijs attent op artikel 40 van de Franse strafprocedure, waarbij elke overheid verplicht is om aan Justitie informatie over een misdaad of een delict waarover ze kennis heeft, over te maken. De onderzoekers van het centrale agentschap voor de strijd tegen misdaden tegen de menselijkheid, genocide en oorlogsmisdaden voeren het onderzoek.