Zeldzame visarend gered op Zonhovense Platwijers

Print
Zeldzame visarend gered op Zonhovense Platwijers

Foto: VZOC

Zonhoven -

Een vlucht boven de vijvers van Zonhoven is voor een visarend bijna fataal afgelopen. De hier zeldzame roofvogel kwam vast te zitten in nylondraden boven een visvijver. Medewerkers van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum (VZOC) konden de vogel bevrijden.

“De vogel hing boven een visvijver in het natuurgebied ‘De Platwijers’ te bengelen”, vertelt Rudi Oyen van het VZOC. “We zijn er met twee kajaks naartoe gevaren om het dier uit de benarde situatie te verlossen.” De visarend werd ter controle meegenomen naar het centrum. “De jonge vogel had geen letsels opgelopen. Gelukkig maar. Maandag hebben we hem vrijgelaten, het beestje heeft toen zijn reis richting Afrika kunnen verderzetten.”

De laatste jaren worden er heel veel inspanningen gedaan om deze grote roofvogel in Limburg te laten broeden. Tevergeefs tot nu toe. “Aan de ene kant willen we deze vogels opnieuw naar hier halen en wordt er geld geïnvesteerd in infrastructuur om de kansen daartoe te verhogen. Maar aan de andere kant laten ze viskwekers voor vogels levensgevaarlijke nylondraden over hun vijvers spannen. De vijvers boven Midden-Limburg zijn killing fields. Niet alleen voor de visarend, voor alle vogels. We moeten er regelmatig naartoe om vogels te bevrijden. En soms komen we - jammer genoeg - te laat.”

Oyen heeft een voor de hand liggende oplossing. “Een mooi alternatief is een stevig net over de visvijvers spannen. Dat zou al veel oplossen.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio