Fit & Gezond

Britten leggen grootste oorzaak blindheid lam

Britten leggen grootste oorzaak blindheid lam

Foto: WDK

Het ziet ernaar uit dat tienduizenden Belgen die hun zicht dreigen te verliezen, binnenkort weer beter kunnen zien. Zo is in Engeland voor het eerst iemand succesvol geopereerd die lijdt aan maculadegeneratie, met voorsprong de grootste oorzaak van blindheid in het Westen. “Een enorm knappe prestatie”, vindt oogchirurg Peter Stalmans.

In ons land lijden liefst 100.000 mensen aan maculadegeneratie (LMD), ongeveer evenveel als aan alzheimer. De ziekte ontstaat wanneer de oogcellen in het midden van het netvlies afsterven, waardoor patiënten hun centraal zicht verliezen en alleen nog objecten in hun ooghoeken helder zien. “Een Belg op de veertig krijgt na zijn vijftigste te maken met LMD”, zegt Peter Stalmans, oogarts aan het UZ Leuven. “Een patient op de negen kampt met de zwaarste vorm van de ziekte en loopt een groot risico om blind te worden.”

Maar mogelijk is er nu een oplossing in zicht. Britse dokters hebben na tien jaar onderzoek een operatietechniek ontwikkeld om niet alleen het zichtverlies te stoppen, maar zelfs om te keren. Dat kan dankzij een operatie. Afgelopen maand vond in een Londens ziekenhuis voor het eerst zo’n operatie plaats, bevestigde het Britse ministerie van Gezondheid gisteren. En tot nu toe blijkt die geslaagd. “De zestigjarige vrouw die kampte met een zware vorm van LMD, heeft geen complicaties en haar oog herstelt goed. We weten wel pas in december of ze haar centraal zicht helemaal heeft teruggekregen”, klinkt het bij de dokters.

Er volgen nu operaties bij negen andere patiënten, en als ook die goed verlopen start de procedure om de ingreep voor iedereen beschikbaar te maken in het Verenigd Koninkrijk. Dat zou al binnen 2,5 jaar kunnen zijn.

Lees hoe de operatie werkt in Het Belang van Limburg.

Niet te missen