Zoveel geven Limburgse ouders uit aan de hobby’s van kinderen

Zoveel geven Limburgse ouders uit aan de hobby’s van kinderen

Sporten en de jeugdbeweging zijn de populairste hobby’s, zowel in Limburg als in heel Vlaanderen. “In sommige steden werken jeugdbewegingen, net zoals scholen, zelfs met wachtlijsten”, zegt pedagoog Pedro De Bruyckere. Limburgse ouders geven jaarlijks zo’n 446 euro per kind per jaar uit aan hobby’s en vrijetijdsbesteding.

De Bruyckere: “Een kind kost een huis, wordt wel eens gezegd. Er zijn natuurlijk dure en goedkope hobby’s. Maar zelfs voetballen kan veel geld kosten. Anderzijds: als je een paar keer naar de bioscoop gaat, of met het gezin naar een pretpark, spendeer je ook al een deel van dit bedrag. Het belangrijkste is dat de drempel om een hobby te gaan doen, niet te hoog mag worden. Wat ik daarom heel opmerkelijk vind, is het belang van het financiële. 20 procent van de ouders zegt bepaalde hobby’s te laten door de kostprijs. Al grappend zou je kunnen zeggen dat leren zweefvliegen inderdaad te duur kan zijn. Maar we moeten er vooral over waken dat toegankelijke hobby’s, zoals de muziekschool, niet te duur worden.”

Hoeveel tijd spenderen Limburgse kinderen aan hun hobby’s? Vanaf wanneer mogen Limburgse kinderen uitgaan? Lees de antwoorden op deze en andere vragen vandaag in uw krant.

Lees meer over ons opvoedingsdossier