Nederlandse gemeente Meerssen wordt dit weekend eventjes Belgisch

Print
Nederlandse gemeente Meerssen wordt dit weekend eventjes Belgisch

Foto: Karel Hemerijckx

De basiliek die de Brabançonne speelt, een winkelstraat vol Belgische vlaggen. Het Nederlandse Meerssen - dichtbij Maastricht - is dit weekend officieel even Belgisch eigendom. Vrijdag wordt het stukje Nederlands grondgebied plechtig overgedragen aan ons land en de Nederlandse driekleur vervangen door onze tricolore. Meteen het startschot voor de Belsje Daag, want het hele weekend lang zijn er festiviteiten in Meerssen, waar ze zich nog altijd meer Belg voelen dan Nederlander. Alleen besliste de geschiedenis daar twee eeuwen geleden anders over...

“Hier komt dit weekend de slagboom te staan”, wijst Arno Claessens. “Dit wordt de grens tussen België en Nederland, inclusief Belgisch douanekantoor en gendarmerie.” We zijn in hartje Meerssen. Een gemeente met zo’n 20.000 inwoners, even boven Maastricht. Overal hangen Belgische vlaggen, de winkelstraat is versierd met driekleurige ballonnen, de etalages liggen vol Belgisch bier en chocolade. Het lijkt wel of de Rode Duivels net wereldkampioen zijn geworden.

Leopoldskerkje

Maar dit is Nederland. Niet België. Of toch? Claessens toont ons het kerkje aan de overkant van de straat. “Het Leopoldskerkje. Genoemd naar koning Leopold I. Want, zo weten weinig mensen, tussen 1830 en 1839 was Meerssen, samen met zowat heel Nederlands-Limburg - op uitzondering van de vestingstad Maastricht - deel van het piepjonge België. Die geschiedenis willen we komend weekend vieren. Omdat we ons nog altijd meer Belsj voelen dan Hollenjer. Nederlands-Limburg terug bij Nederland voegen was een historische fout.”

Meerssen wordt dit weekend zelfs even weer officieel Belgisch grondgebied. “Onze gedeputeerde Ger Koopmans, zal vrijdagmiddag om vijf uur het stukje grond rond het Leopoldskerkje plechtig overhandigen aan jullie gedeputeerde, Jean-Paul Peuskens”, zegt Claessens. “Dat is meteen het startschot voor de Belsje Daag, die het hele weekend duurt. Er komen Belgische dj’s, zaterdag zijn er kermiskoersen en zondag wordt in een toneel nagespeeld hoe het Leopoldskerkje bijna 200 jaar geleden werd opgericht. En dat alles terwijl er Primus en Tongerlo-bier wordt geschonken en er Belgische frieten, mosselen en wafels worden geserveerd. Bourgondischer kan toch niet?”

Lees alles over de geschiedenis van dit dorpje in Het Belang van Limburg.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio