Moedige Buffalo’s kunnen niet stunten tegen Zenit

Print

AA Gent is er niet in geslaagd om een puntje mee te graaien uit Sint-Petersburg in zijn tweede groepsmatch in de Champions League. AA Gent maakte wel een achterstand goed tegen het Zenit van Lombaerts en Witsel, maar ging uiteindelijk ten onder met 2-1. Het deelt nu de laatste plaats in zijn poule met Lyon, dat verloor van Valencia.

Door de schorsingen van Foket en Dejaegere kwamen Rafinha en Matton zoals verwacht in de ploeg. De grootste verrassing in de basiself van Vanhaezebrouck was evenwel dat Saief op links de voorkeur kreeg op Moses Simon. Bij Zenit stonden Axel Witsel en Nicolas Lombaerts uiteraard in de basis.

AA Gent begon twee weken geleden furieus aan zijn thuismatch tegen Lyon, maar op bezoek bij groepsleider Zenit lukte dat niet. De Russen namen meteen de wedstrijd in handen. Matz Sels moest in het eerste kwartier al een paar knappe saves doen om de openingsgoal van het scorebord te houden. Gent overleefde de eerste storm en voetbalde zich steeds beter in de match. Maar het gevaar loerde vooral in de snelle omschakeling bij de thuisploeg. Op één van die snelle counters viel niet echt onverwacht dan ook de 1-0. Net op het moment dat AA Gent er meer en meer in begon te geloven sloeg Zenit genadeloos toe. Sterke beer Hulk zette met een flinke schouderduw Rafinha als een klein jongentje weg in de zestien. De Braziliaanse international schilderde vervolgens de bal op het hoofd van Dzyuba die ruim boven Stefan Mitrovic toornde en de 1-0 voorbij een kansloze Sels kopte.

AA Gent liet net zoals tegen Lyon echter de kopjes niet hangen en ging in de tweede helft meteen op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er ook in de 55e minuut. Niet toevallig via Kums en Matton, de twee mannen in vorm bij de Buffalo’s. Kums fungeerde andermaal als aangever, Matton werkte met een enig mooie knal af: 1-1.

AA Gent leek op weg naar een nieuwe Champions League-stunt. Zeker toen even later Zenit Lombaerts verloor met een voetblessure. Maar de Rode Duivel was amper vervangen toen alweer Hulk aan de overkant zijn duivels ontbond. De aanvaller dolde met de Gent-verdediging en bediende Shatov. Die verschalkte Sels met een stift: 2-1.

Gent kreeg in het laatste half uur de bal van Zenit en was nog een paar keer dicht bij de gelijkmaker. Matton en Neto slaagden er echter niet in om een wenkende kans te benutten. In een prangende slotfase waren de beste mogelijkheden nog voor Zenit. Sels hield Hulk nog tweemaal van de 3-1. 

Geen nieuwe Champions League-stunt dus voor AA Gent, dat moedig heeft gestreden maar toch te kort kwam voor een uitgekookt Zenit. De troepen van Vanhaezebrouck blijven net zoals tegen Lyon achter met het gevoel dat er meer in zat.In de andere partij in Groep H won Valencia in Lyon met 0-1. Zenit blijft alleen leider met zes op zes. Valencia is nu tweede met drie punten. AA Gent en Lyon tellen allebei 1 punt (bekijk hier de klassementen in alle poules).

Opmerkelijk: Thomas Matton scoorde nu al vier goals in zijn laatste drie wedstrijden. Twee keer tegen Standard, één keer tegen Waasland-Beveren en nu ook één keer tegen Zenit.

Hoogtepunten

4’ Een vrije trap van Garay draait perfect over de muur richting rechterhoek, Sels pakt uit met een heerlijke redding.

5’ Zenit is daar alweer, voorzet vanaf rechts, Witsel kan aanleggen rond het strafschoppunt, hij schept de bal ruim over doel.

18’ Smolnikov rukt goed op, de rechtsback haalt de achterlijn en legt voor, Dzyuba komt voor zijn man, maar raakt de bal niet vol, die gaat maar net naast de paal. Hier komt Gent goed weg.

34’ Artem Dzyuba scoort voor Zenit St. Petersburg.

Hulk zet Rafinha vlot weg en schildert de bal op het hoofd van Dzyuba, die knikt simpel binnen: 1-0!

55’ Kums komt bal aan de voet opzetten en kiest er de opkomende Matton perfect uit, die vlamt in één tijd precies in de hoek binnen: 1-1!

59’ Lombaerts lijkt zijn enkel om te slaan en kronkelt over het veld. Hij moet naar de kant, Luis Neto is zijn vervanger.

67’ Hulk zet nog maar eens een paar man in de wind, wacht het goede moment af en legt breed op Shatov, die stift de bal mooi over Sels: 2-1!

73’ Neto legt de bal terug op Depoitre, die schiet , maar raakt de bal niet zuiver, het leer gaat aan de zijlijn buiten.

75’ Gent tot twee keer toe dichtbij gelijkmaker. Het schot van Matton wordt van dichtbij afgeblokt, Neto kan wel vrij besluiten op doel, zijn schot gaat een kleine meter naast. Gent geeft niet op.

80’ Wissel bij AA Gent. Pedersen komt in de plaats van Danijel Milicevic.

86’ Depoitre schermt goed af, de voorzet vanaf links komt bij Pedersen terecht, maar hij kan niet doorsteken naar Raman. Gent blijft dreigen.

89’ Sels is alert en haalt de bal goed vanonder de lat op de loeier van Hulk.

89’ Hulk is daar weer, komt richting eerste paal, Sels werpt er weer zijn lichaam tussen.

Bekijk hier de opstellingen en herbeleef de wedstrijd fase per fase