“Slechts enkele tientallen klaar om naar Syrië te trekken”

Print
“Slechts enkele tientallen klaar om naar Syrië te trekken”

Foto: Photo News

De Belgische autoriteiten gaan ervan uit dat er momenteel enkele tientallen geradicaliseerde landgenoten concrete plannen hebben om zich in Syrië of Irak aan te sluiten bij terreurgroep IS. De 352 die RTL-TVI dinsdagavond aanhaalde, klopt niet, onderstreept men bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). In totaal is nog steeds sprake van een vierhonderdtal “foreign fighters”.

De mediaberichten spraken dinsdag van cijfers uit een richtlijn van Jambon en zijn justitiecollega Koen Geens (CD&V). Volgens het kabinet-Jambon is in de bewuste omzendbrief echter geen sprake van cijfers en klopt met name het geciteerde aantal potentiële vertrekkers niet.

Concreet is volgens het kabinet sprake van “enkele tientallen”, “zeker minder dan vijftig”. De andere cijfers liggen wel in lijn met de laatste gegevens van OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse. Zo zou er sprake zijn van 269 Belgen in Syrië en Irak, vijftien mensen die op weg zijn, 129 die zijn teruggekeerd en 62 die verhinderd konden worden om te vertrekken.

Het totale aantal foreign fighters ligt dus op een vierhonderdtal, onderstreept men nog bij Jambon. Over hen bestaan minstens grondige aanwijzingen dat ze zich bij IS willen aansluiten. Op het aantal geradicaliseerden is veel moeilijker een exact cijfer te plakken.