Proces tegen mensensmokkelaar: ‘Ik had de intentie om te helpen’

Print
Proces tegen mensensmokkelaar: ‘Ik had de intentie om te helpen’

Voor de correctionele rechtbank van Leuven is dinsdag het proces voortgezet tegen een bende mensensmokkelaars. Dat gebeurde onder verscherpt politietoezicht omdat vier van de elf beklaagden vorige week met elkaar op de vuist gingen in de gevangenis van Leuven. De betichten verscholen zich achter humanitaire beweegredenen.

De bende zette tussen oktober 2014 en januari van dit jaar in minstens 61 transporten illegalen tegen betaling tot 1.500 euro per persoon op vrachtwagens naar Groot-Brittannië. Het openbaar ministerie acht een inbreuk op artikel 77 bis en 77 quater van de Vreemdelingenwet bewezen en wil die ook toegepast zien op de geldboete.

De beklaagden komen uit Irak, Turkije, Albanië, Bulgarije en Syrië. Ze gebruikten vooral parkings langs de autowegen E314, E40, E17, E313 en E411. Vaste locaties waren Rotselaar, Boutersem, Gierle, Ranst, Groot-Bijgaarden, Brussel, Drongen, Laarne, Gentbrugge, Wetteren en Bierges. Ze werkten ‘s nachts en in twee teams, met een Albanese en een Turks-Koerdische tak. Bij een gezamenlijke actie van de parketten en de federale gerechtelijke politie van Leuven, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen werden ze op 28 januari 2015 aangehouden.

De slachtoffers, doorgaans geronseld aan het Noordstation in Brussel, kwamen uit Irak, Albanië, Syrië, Afghanistan en Oost-Europa. In het dossier circuleren de namen van 297 personen, maar velen probeerden het meer dan eens. De gefilterde lijst bevat uiteindelijk de namen van tweehonderd slachtoffers. Veel illegalen werden opgepakt voor ze België konden verlaten. Anderen bereikten pas na meerdere pogingen het Verenigd Koninkrijk.

Met de pleidooien van de verdediging kreeg het megaproces een voortzetting. Enkele feiten werden toegegeven, andere staalhard ontkend. Volgens de advocaten gingen hun cliënten nooit zelf personen ronselen en zetten ze hen alleen op een transport. De beklaagden handelden naar eigen zeggen om mensen te helpen, opdat ze een beter leven zouden hebben in het Verenigd Koninkrijk. Hun raadsmannen vroegen om milde straffen, soms met uitstel.

“Ik heb ooit zelf geprobeerd om naar het Verenigd Koninkrijk te vluchten om daar een nieuw leven op te bouwen. Die kans heb ik echter nooit gekregen”, verklaarde de 23-jarige Turk Adem A. “Ik heb fout gehandeld maar bij elke persoon die ik op het transport heb gezet, had ik de intentie om te helpen.” De man is een van de twee hoofdbeklaagden en riskeert zeven jaar cel.

De rechtbank doet uitspraak op 20 oktober.