België telt 393.648 gemanipuleerde Volkswagen-motoren

Print

Er rijden in ons land 393.648 auto’s van Volkswagen rond die de ‘sjoemelsoftware’ aan boord hebben. Dat meldt verdeler D’Ieteren. Eerder op de dag waarschuwde minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) nog dat er bij juridische acties ook moet worden gedacht aan 8.600 directe banen die gelinkt zijn aan Volkswagen België.

Eindelijk raken ook cijfers bekend van het aantal wagens van de Volkswagengroep die in ons land rondrijden met de sjoemelsoftware om de uitstoot te verminderen. 393.648 voertuigen in ons land zijn uitgerust met de omstreden EA189-dieselmotor (EU 5) en de sjoemelsoftware, meldt invoerder D'Ieteren in een persbericht. Het gaat om 197.328 voertuigen van Volkswagen, zowel personenwagens als bedrijfsvoertuigen. Voorts zijn 121.712  Audi's uitgerust met de software, 23.539 van Seats en 51.069 Skoda's. 

D'Ieteren belooft alle bestuurders van wie de auto getroffen is, zo snel mogelijk per post op de hoogte te brengen. 'Wie dat wenst, kan vanaf eind deze week automatisch controleren of zijn voertuig betrokken is, via de website www.customercare.dieteren.be', zegt D'Ieteren nog.

Wat er moet gebeuren om de wagens weer aan te passen aan de geldende uitstootnormen, is nog niet bekend, zegt D'Ieteren. 'Zodra de Volkswagen-groep de te volgen technische procedure bekendmaakt, zal D'Ieteren Auto zijn klanten uitnodigen bij de officiële concessiehouders van het betreffende merk om de vereiste interventies uit te voeren.' Volkswagen heeft eerder al beloofd alle kosten voor die ingreep op zich te nemen. Daarvoor heeft Volkswagen wereldwijd 6,5 miljard euro uitgetrokken.

Actieplan

“Het probleem bij VW is ernstig, zeer ernstig, maar laat ons dit stap voor stap aanpakken en niet wild om ons heen slaan”, vertelde Peeters dinsdag na afloop van een ontmoeting met Denis Gorteman, CEO van VW-invoerder D'Ieteren Auto en Luc Bontemps, afgevaardigd bestuurder van automobielfederatie Febiac.. Volkswagen komt tegen 7 oktober met een actieplan dat duidelijkheid moet brengen over concrete maatregelen om het probleem aan te pakken. “Laat ons daarom voorzichtig zijn met het lanceren van juridische acties en het actieplan van VW afwachten”, zegt de minister.

“We moeten ons er zeer goed van bewust zijn dat bij de VW-Groep in België 8.600 mensen werken. Het gaat om directe banen: 4.000 bij het dealernetwerk, 1.600 bij D’Ieteren en 3.000 bij Audi.”

Eind deze week of begin volgende week zit Peeters opnieuw samen met de betrokkenen in het dossier.

Lees ook: Volkswagen roept vijf miljoen wagens terug