Personeelsdienst NMBS hekelt ‘vage eisen’ van vakbond

Print
Personeelsdienst NMBS hekelt ‘vage eisen’ van vakbond

Foto: Belga

De stakingsaanzegging van de socialistische spoorbond is voorbarig, want er zijn nog onderhandelingen gepland. Bovendien zijn de vakbondseisen vaag, zo zegt HR Rail, de juridische entiteit voor het personeel van NMBS en Infrabel, dinsdag.

HR Rail zegt verwonderd te zijn over de plannen van ACOD Spoor/CGSP Cheminots om op 9 oktober te staken in het NMBS-district Centrum (Brussel). ‘Er zijn nog onderhandelingen gepland, die ten laatste op 8 oktober zouden worden afgerond’, klinkt het in een persbericht. HR Rail noemt het voorbarig dat de vakbond al stakingen aankondigt, zonder te wachten op het resultaat van de onderhandelingen.

De stakingsplannen zijn gericht tegen de strategische visie van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant voor het spoor. Maar de eisen van de bond zijn volgens HR Rail vaag. Zo vraagt hij de afschaffing van de ‘one man car’ (trein zonder treinbegeleider, nvdr), maar dat is nog geen concreet project, aldus HR Rail.

Ook de vraag om garanties rond de houdbaarheid van HR Rail is niet aan de orde, klinkt het nog, omdat de liberalisering van het spoor niet op korte termijn voorzien is. HR Rail vraagt ten slotte om het overleg aan de onderhandelingstafel te voeren.

Behalve de actie op 9 oktober, plant ACOD ook provinciale acties op 19 en 20 oktober. De christelijke bond ACV/CSC Transcom verkiest een brede informatiecampagne over de ‘gevaren van het moderniseringsplan’ boven een staking, zo deelde de bond vorige week mee.