Vlaamse scholen maken zich klaar voor instroom kinderen vluchtelingen

Print
Vlaamse scholen maken zich klaar voor instroom kinderen vluchtelingen

Een gezin met drie jongen kinderen in het opvangcentrum in de WTC-toren. Foto: Herman Ricour

Vlaanderen bereidt zich volop voor op de impact van de vluchtelingencrisis op het onderwijslandschap. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft daarover overleg gepleegd met de onderwijskoepels, de VVSG, Fedasil en het Rode Kruis.

Met name in de omgeving van (nieuwe) collectieve opvangvoorzieningen kan de druk op het onderwijs verhogen. Daar wordt niet alleen overlegd met de scholen, maar er worden ook middelen voorzien voor mobiele units. Ook onderwijs in de collectieve centra zelf is niet uitgesloten. Daarnaast komt er ook flexibilisering van het systeem van het onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers.

De vluchtelingencrisis heeft ook een impact op het Vlaamse onderwijs. Het aantal minderjarige vluchtelingen lag in augustus op 5.237. Dat is nog onder het aantal van juli 2012 (7.926), maar verwacht wordt dat de cijfers de komende maanden sterk zullen stijgen.

Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits nodigde dinsdag alle betrokkenen (onderwijskoepels, VVSG, Fedasil, Rode Kruis) uit voor een overleg. Bedoeling was om de noden in kaart te brengen en maatregelen voor te bereiden.

Vlaanderen organiseert al onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers (OKAN). Bedoeling is de regelgeving daar wat te versoepelen. In het basisonderwijs is er geen probleem. Daar kunnen scholen doorheen het jaar onthaalklassen organiseren zodra er vier leerlingen in aanmerking komen. Maar in het secundair onderwijs moeten scholen zich in principe voor 1 september aanmelden om OKAN te organiseren. Daar wordt nu een mouw aan gepast zodat die scholen ook doorheen het jaar onthaalklassen kunnen starten. In het Vlaams Parlement wordt daarvoor ook een nooddecreet ingediend door Jo De Ro (Open VLD), Kris Van Dijck (N-VA) en Kathleen Helsen (CD&V).

Wat de scholen in de omgeving van de collectieve opvangvoorzieningen betreft, wil Crevits de noden goed in kaart brengen. Verwacht wordt dat 10 procent van de vluchtelingen minderjarig is. 'Als zo’n centrum 500 mensen opvangt, gaat het dus om een 50-tal minderjarigen en dat zet druk op de scholen', klinkt het. In gemeenten waar al langer asielzoekers worden opgevangen, is er meestal al de nodige expertise, maar in de omgeving van de nieuwe opvangvoorzieningen gaat het voor veel scholen om een nieuwigheid.

Crevits wil naar eigen zeggen werk maken van 'een aanpak op maat'. Daarbij is ook onderwijs in de centra zelf niet uitgesloten. 'Al is dat niet de eerste keuze', zegt de CD&V-minister. Verder wordt ook 2,3 miljoen euro voorzien voor mobiele units die kunnen ingehuurd worden om capaciteitsnoden op te vangen.

Crevits wil de situatie op te voet volgen en zal de cijfers maand na maand monitoren.