Slechts 1 op 10 Belgische jongeren heeft vertrouwen in autonome wagens

Print
Slechts 1 op 10 Belgische jongeren heeft vertrouwen in autonome wagens

Foto: Photo News

De wagen is nog steeds erg populair. 85% van de jongeren wil in 2025 een eigen wagen. Al lijkt de zelfrijdende wagen voor de Belgische jongeren nog even toekomstmuziek. 1 op 4 zou graag met een zelfrijdende auto op de baan zijn tegen 2025. Al vertrouwt maar 1 op 10 op de technologie. Dat blijkt uit een onderzoek van Goodyear en ThinkYoung. Daarin gingen ze na in welke mate jongeren daadwerkelijk openstaan voor zelfrijdende auto’s.

De vragen werden gesteld aan 2.500 universiteitsstudenten tussen de 18 en 30 jaar uit 12 landen over de mobiliteit van de toekomst. “Terwijl de zelfrijdende auto steeds dichterbij komt, blijkt uit dit onderzoek dat men nog altijd grote vraagtekens plaatst bij de technologie, zelfs de techsavvy jongeren”, zegt Ine Deknock, woordvoerster van Goodyear.

Vooral vrouwen blijken kritisch voor autonome auto’s. Slechts 8,6% zegt volledig vertrouwen te hebben in de technologie voor autonome wagens. Bij mannen geeft 14% dat aan.

Is de autonomie minder ingrijpend, zoals bij een auto bijvoorbeeld die enkel zelfstandig stuurt, dan staat 36% ervoor open. Voor 40,7% mag er hoogstens een beperkte mate van autonomie zijn. Het gaat dan om ingeburgerde technologieën zoals cruise control en ABS die vandaag al in behoorlijk wat auto’s te vinden zijn.

De jongeren zien ook wat voordelen. Zo zijn ze ervan overtuigd dat zelfrijdende auto’s kunnen zorgen voor minder verkeersongevallen (61%), minder stress voor de chauffeur (43,9%) en minder files op de wegen (43,2%). Jongeren stellen zich vooral vragen over de betrouwbaarheid van de fragiele innovatieve systemen (50,9%) en de betaalbaarheid ervan voor de consument (48,0%). Daarnaast is ook privacy een issue.

De jongeren vinden het vooral belangrijk dat een auto duurzaam is, met een focus op milieuvriendelijke technologie. In totaal vindt 55,2% van de Belgische respondenten dit dé uitdaging voor de auto-industrie tegen 2025. Bovendien moet voor 51,9% die auto ook nog betaalbaar zijn en voldoen aan de laatste technologische ontwikkelingen. Voor 40,1% van de Belgische jongeren moet de focus liggen op slimme veiligheidsvoorzieningen zoals sensoren en camera’s die gevaar op de weg kunnen detecteren. 1 op 3 (32,2%) zou ook graag sensoren in zijn banden hebben die waarschuwen bij eventuele problemen. Tot slot geeft 34,8% aan geïnteresseerd te zijn in extreem efficiënte banden, voor minimaal brandstofgebruik.